Ексклюзиви
середа, 16 березня 2016 15:36

Названі найприбутковіші та найзбитковіші банки
2

За даними НБУ 2015 року збиток платоспроможних банків склав рекордну цифру за весь час існування банківської системи України: 66,6 млрд грн. У 2014 році збиток банків становив 52 млрд грн, в кризовому 2009-му - 38,4 млрд грн. Найважча ситуація в банках з російським капіталом - "Промінвестбанку", "Сбербанку Росії" і "ВТБ".

Про це пише "Ліга.net".

"Лише деякі фінустанови вже відзвітували публічно про результати діяльності. Один з небагатьох -" Промінвестбанк ". За офіційними даними його збиток досяг 18 млрд грн. На сьогодні - це найгірший фінансовий результат серед банків. Але, швидше за все, навіть коли будуть оприлюднені результати роботи всіх банків, "Промінвестбанк" залишиться аутсайдером ринку ", - відзначає видання.

"Асоціація українських банків" (АУБ) опублікувала попередні дані про фінансові результати банків-учасників за 2015 рік. До асоціації входять 78 з 116 діючих банків. Серед членів АУБ найзбитковішим банком став російський "Сбербанк Росії", який втратив 6,1 млрд грн. Слідом за ним йде ще один банк з російським капіталом, "ВТБ Банк". Його збитки склали 4,45 млрд грн. Замикає трійку найзбитковіших банків "Укрсоцбанк". Його фінансовий результат за підсумками 2015 року впав до -3,2 млрд грн.

Основною причиною збитковості банків у 2015 році стала необхідність формувати резерви під проблемні активи.За офіційною звітністю банку, за дев'ять місяців 2015 року "Сбербанк Росії" збільшив резерви удвічі - до 8,5 млрд грн. "ВТБ Банк" майже втричі - до 22,7 млрд грн. Необхідність доформувати резерви виникла через зростання простроченої заборгованості. За даними НБУ за рік прострочення виросло з 13,5% до 21%. .

Найбільше прибутку за даними АУБ, отримав "ІНГ Банк", який належить нідерландській ING Group. Його прибуток склав 1,07 млрд грн. З великим відривом за ним йде "ПриватБанк", що заробив торік 270 млн грн.

Минулого року банки заробляли в першу чергу на комісіях, кредитуванні профільного бізнесу та обміні валюти.

"Ми вміємо дешево обробляти маленькі транзакції. Заробляємо на мікро і маленькому кредитуванні, на кредитних картах, на перекладах, на комісіях по зняттю готівки, на платежах. З нашими обсягами і кількістю транзакцій, ми великі навіть за європейськими, а не тільки за українськими мірками ", - пояснює перший заступник голови правління ПриватБанку Олег Гороховський.

Вузькою спеціалізацією пояснюється хороший результат "ІНГ Банку". Банк працює з великими міжнародними корпораціями і не припиняв кредитувати в 2014-2015 році, як більшість універсальних банків. У результаті процентний дохід банку за три квартали 2015 року зріс удвічі до 1,03 млрд грн. До того ж у банку низька частка проблемних кредитів, близько 8%. Тому банку не доводиться формувати великі резерви.

Зараз ви читаєте новину «Названі найприбутковіші та найзбитковіші банки». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути