середа, 11 грудня 2019 21:45

Назвали випадки, коли працівника не можна звільняти

Назвали випадки, коли працівника не можна звільняти
У новому трудовому кодексі треба прописати випадки, коли роботодавець за власною ініціативою може звільнити працівника. Фото: Depositphotos

Бізнес скаржиться, що офіційно взяти на роботу працівника - все одно, що усиновити його. Звільнити за ініціативою роботодавця людину складно, розповіла Gazeta.ua Юлія Дрожжина з експертно-аналітичного центру "Хедхантер Україна".

"У трудовому кодексі варто прописати випадки та умови, за яких роботодавець може звільнити працівника. Поки такого немає", - пояснює Дрожжина.

За словами економіста Олександра Охріменка, людину не можна звільнити, якщо та на лікарняному.

"Класика жанру. Роботодавець через об'єктивні причини вирішує звільнити працівника, а він купує липовий лікарняний і через суд поновлюється на посаді. Це можна зробити навіть через рік після того, як пішов з роботи", - каже економіст.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Економіст пояснив, який робочий графік та зарплата потрібна українцям

Додає, що проблеми існують з декретними робочими місцями.

"У нас за законом за жінкою, яка йде у декретну відпустку, треба зберігати робоче місце. На практиці це працює у державній службі. З приватними компаніями складніше. За 3 роки вони можуть кілька разів закритися. Бувають випадки, коли повернути людину після декрету на ту ж посаду не можливо. Щоб уникнути проблем, інколи роботодавці просять вагітних звільнитися за власним бажанням. У законодавстві необхідно прописати, що робоче місце за жінкою не зберігається. Однак, якщо через 3 роки підприємство і посада будуть існувати, то такий працівник має пріоритетне право на роботу", - наголошує Охріменко.

Гарною ініціативою Юлія Дрожжина називає пропозицію влади запровадити тестування працівників на відповідність займаній посаді. Водночас треба чітко прописати, як часто відбуватиметься атестація та хто контролюватиме її результати.

В Україні хочуть оновити трудовий кодекс. За словами міністра економіки Тимофія Милованова новий документ може з'явитися за кілька місяців. У ньому хочуть збільшити терміни відпустки за свій рахунок удвічі — до 30 днів. Також прописати норми, що захищатимуть права вагітних, жінок у декреті та осіб з інвалідністю.

Зараз ви читаєте новину «Назвали випадки, коли працівника не можна звільняти». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути