пʼятниця, 04 вересня 2020 21:10

Назвали продукти, які на початку осені подешевшають

Назвали продукти, які на початку осені подешевшають
У вересні дешевшими стануть баклажани, перець, картопля. Фото: pixabay.com

В Україні у вересні подешевшали овочі. Ціни падатимуть до початку затяжних дощів. Далі з'явиться дорожча теплична продукція, розповів Gazeta.ua економіст Олександр Охріменко.

За його словами, у вересні дешевшими стануть баклажани, перець, картопля. Водночас сезон ґрунтового огірка вже закінчився. Тепличні продають по 30 грн/кг.

"Цьогоріч продукти влітку дорожчали значно повільніше, ніж рік тому. Вплинув карантин, зокрема скорочення доходів і зменшення купівельної спроможності населення. Крім того, частина громадян почали самостійно вирощувати городину. Порівняно з минулим роком подешевшала картопля, курятина", - каже економіст.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Золоті" яблука та дешева картопля: скільки коштують основні продукти у вересні

Додає, що на вересень в ціні трохи додала свинина і яловичина. Планово подорожчали молочні продукти – про це попереджали виробники.

"Щоправда з початку літа стрімко зростала вартість сезонних фруктів та ягід. Навіть зараз банани коштують дешевше, ніж вітчизняні яблука. Також подорожчала гречка. Наступного року крупа буде дешевою. Виробники збільшать площі, бо цього року гречки не вистачає. Такі цінові коливання відбуваються щороку. Крім того, гречана крупа йде виключно на внутрішнє споживання. Інша ситуація з кукурудзою. Якщо не продаси у нас, то продаси за кордоном. Подорожчав рис. На ціні відобразилася курсова різниця", - підсумував економіст.

У січні–липні 2020-го гречка подорожчала на 33,7%, свідчать дані Держстату. Кілограм коштує понад 35 грн. Водночас у січні 2019-го у магазинах гречку продавали по 16,3 грн/кг. Стрімко ціна зросла у березні цьогоріч - після запровадження карантину через поширення коронавірусу.

Зараз ви читаєте новину «Назвали продукти, які на початку осені подешевшають». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути