Ексклюзиви
середа, 05 грудня 2018 11:42

Назвали причину рекордного подорожчання овочів

Назвали причину рекордного подорожчання овочів
Лідером подорожчання у листопаді став буряк. Ціна зросла у 1,5 рази. Кілограм коштує 8,5 грн. Був 6 грн. Фото: Depo.ua

З початку року лідерами зі зростання цін стали овочі борщового набору. Більшість із них уже коштують втричі дорожче, ніж аналогічного періоду минулого року, розповіла Gazeta.ua експерт плодоовочевого ринку Тетяна Гетьман.

"Овочі подорожчали через скорочення виробничої площі. Крім того, цього сезону був неврожай через несприятливі погодні умови. Особливо це стосується цибулі. Фермери зібрали менший на 30-50% урожай. Залежно від якості цибуля коштує 10-14 гривень за кілограм. Минулоріч її продавали за 3,5 гривень", - говорить експерт.

Україна почала імпортувати цибулю ще під час збирання свого врожаю.

"Цьогоріч закупляли цибулю з-за кордону, бо не вистачало власної, щоб закрити внутрішній попит. У Європі через аномальну спеку також неврожай цибулі. Тому коштує вона приблизно стільки ж, як в Україні. Протягом жовтня-листопада ми купували цибулю в Узбекистані, Казахстані та Азербайджані", - каже Тетяна Гетьман.

З початку осені майже не змінилася вартість моркви. Коштує 7-8 грн/кг.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Прожитковий мінімум, аліменти і тарифи: які зміни чекають українців у грудні

"На початку сезону кілограм продавали за 30 грн. Тоді не вистачало моркви минулорічного врожаю. Коли з'явилася рання продукція, вона почала активно дешевшати",- наголошує експерт.

Лідером подорожчання у листопаді став буряк. Ціна зросла у 1,5 рази. Кілограм коштує 8,5 грн. Був 6 грн.

"Крім того, з середини листопада підвищилася ціна на картоплю. Вона вже коштує на 40% дорожче, ніж аналогічного періоду минулоріч. За кілограм просять 4-4,5 грн. Минулого року - 3-3,5 грн", - резюмує Тетяна Гетьман.

В Україні почали дорожчати яблука. Водночас зменшилась ціна на банани та цитрусові. На гуртових ринках мандарини подешевшали на 10%. Турецькі можна купити за 23-27 грн/кг, іспанські - за 38-40 грн/кг. На 5% подешевшали апельсини. Завезені з Туреччини продають за 28-33 грн/кг, із Іспанії - за 35-37 грн/кг. У середньому на 10% подешевшали банани. На гуртових ринках коштують 21-22 грн/кг.

Зараз ви читаєте новину «Назвали причину рекордного подорожчання овочів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути