неділя, 13 жовтня 2019 21:10

Назвали переваги та недоліки роботи у торгівлі

Назвали переваги та недоліки роботи у торгівлі
У торгівлі заробіток залежить від виконаних планів та робочого графіку. Фото: delo.ua

Торгівля — одна з найзатребуваніших професійних сфер в Україні. Кількість вакансій та резюме зростає щомісяця, розповіла Gazeta.ua спеціаліст експертно-аналітичного центру "Хедхантер Україна" Юлія Дрожжина.

"Найбільше роботи у Києві, Дніпрі, Харкові, Одесі, Львові. Затребувані менеджери по роботі з клієнтами, фахівці з прямих та непрямих продажів. Є вакансії для касирів, продавців. Зарплати у торгівлі з початку року зросли на 10-15%. Порівняно з вереснем 2018-го - на 25%. Щоправда за рахунок інфляції доходи реально зросли на 7-8%. Зарплати пропонують від 10 тисяч гривень. У великих містах, наприклад столиці, роботодавці платять на 15-20% більше", - пояснює Юлія Дрожжина.

За її словами, заробіток залежить від виконаних планів та робочого графіку. Можливо заробляти 30-40 тис. грн.

"У торгівлі більше половини працівників зайняті неофіційно. Роботодавці через велике податкове навантаження, складну процедуру звільнення неохоче оформлюють їх. Крім того, молодь не розуміє переваги офіційного працевлаштування. Не знає свої трудові права. Наприклад, куди звертатися, якщо шеф не хоче давати відпустку. Найбільше неоформлених працівників у невеликих магазинах. Цим зловживають ФОПи", - каже Дрожжина.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Хто в Україні працює "в тіні": дослідження

Додає, що офіційно працевлаштовують великі торговельні мережі. Вони мають безліч інклюзивних пропозицій для людей з інвалідністю, студентів, мам у декреті. Є можливість кар'єрного зростання.

"Щоправда у торгівлі висока плинність кадрів. Працівники звільняються через те, що роботодавці забувають про свої обіцянки при прийомі на роботу. Також через плани продажів, які нереально виконати чи занизьку заробітну плату. Робота у сфері торгівлі пов'язана з інтенсивним спілкуванням з клієнтами. Люди часто емоційно вигорають", - підсумовує експерт.

У сфері торгівлі неофіційно працює п'ята частина працездатного населення України, свідчать дані Держстату. У січні-серпні 2019-го торгівля втратила 28 тис. штатних працівників.

Зараз ви читаєте новину «Назвали переваги та недоліки роботи у торгівлі». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути