
М'ясо птиці переважає в раціоні харчування українців.
"2017 року частка курятини збільшилася до 47 відсотків, здебільшого за рахунок яловичини як найдорожчого виду м'яса. Частка яловичини в загальних обсягах споживання м'яса всіх видів зменшилася до 16 відсотків при раціональній нормі споживання в 25 відсотків", - повідомив завідувач відділом фінансово-кредитної та податкової політики Національного наукового центру "Інститут аграрної економіки" Леонід Тулуш, пише ubr.ua.
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Експерт розповіла, як зміниться вартість цукру
За даними вчених Інституту аграрної економіки, обсяги вирощування птиці 2017 року в сільгосппідприємствах зросли на 4,7%. Водночас, обсяги вирощування інших видів сільськогосподарських тварин падають.
"Дисбаланс у виробництві м'яса значною мірою обумовлений недосконалістю державної фінансової підтримки 2017 року. Виробництво продукції птахівництва підтримувалося за двома напрямками - у вигляді бюджетної дотації в режимі квазіакумуляціі ПДВ і шляхом надання бюджетного відшкодування ПДВ при експорті продукції птахівництва. Виробники свинини і яловичини таких дотацій не отримали", - наголосив Тулуш.
Упродовж 2017 року спостерігалося подорожчання майже всіх продуктів в Україні. Щоправда, почала дешевшати гречка і цукор. Перше місце за темпами зростання ціни посіло сало — 68%. Друге місце займає морква — 64%. Далі йде буряк - подорожчав на 2 грн. Четверту сходинку за темпами зростання ціни займає свинина — 42%. За рік яловичина додала в ціні 34%. Кілограм яловичини з кісткою можна купити в середньому за 113 грн. Це на 29 грн більше, ніж було раніше.
Коментарі