пʼятниця, 16 жовтня 2020 21:10

Податок на доходи за депозитами можуть скасувати: якими будуть наслідки для населення

Податок на доходи за депозитами можуть скасувати: якими будуть наслідки для населення
Податок на доходи за депозитами фізосіб запровадили у липні 2014 року. Фото: pixabay.com

Скасувати податок на доходи за депозитами фізосіб запропонував голова Нацбанку Кирило Шевченко. За його словами, коли ставки за вкладами становили 25%, оподаткування не було настільки значущим. Зараз банки беруть гроші у населення під 8,5-9% річних. А податок на дохід із депозитів становить 19,5% разом з військовим збором.

Gazeta.ua запитала експертів, чи варто скасовувати податок з депозитів.

Гліб ВИШЛІНСЬКИЙ, директор Центру економічної стратегії:

Скасування податку на доходи з депозитів стимулюватиме залучення грошей громадян у банківську систему. Це сприятиме зростанню обсягів кредитування, інвестицій та економічного розвитку.

"З іншого боку – податок на додатковий пасивний дохід громадян впливає на збільшення доходів бюджету. Водночас зараз політика має бути максимально спрямована на залучення грошей громадян до банківської системи. Якщо податок скасують, відсотки за депозитами для населення повинні зрости. Це висококонкурентний ринок - якщо знижуєш ставки, то гроші просто перетікатимуть до іншого банку", - говорить Вишлінський.

Пояснює, що ставки за депозитами залежать від рівня інфляції, облікової ставки НБУ та ставки, під яку Мінфін залучає гроші в ОВДП.

"Доходи від облігацій внутрішньої державної позики поки не оподатковуються. Держава за рахунок таких вкладів хоче покрити дефіцит держбюджету", - підсумував Вишлінський.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Як повернути депозит, коли втратив паспорт

Борис КУШНІРУК, економіст:

Податок із доходів за депозитами скасовувати не потрібно. Вклади у банках не повинні сприйматися як джерело заробітку.

"Депозити населення не є тими ресурсами , які мають використовуватися в масовому кредитуванні. Тому розмови, що у такий спосіб вдасться вивести заощадження громадян "з тіні" у банківську систему, - проблеми не знімають. Коли у вас є певний вид діяльності, який не оподатковується, він створює маніпуляції зі статками фізосіб. А якщо відсоткові ставки реально малі, наприклад 5-6% річних, цей дохід не є значущим для ухвалення рішення зберігати гроші на депозиті. Будь-який дохід має оподатковуватися", - пояснює Кушнірук.

За його словами, банки існують для функції здійснення поточних платежів. Також це надійні інституції для збереження коштів.

"У деяких країнах, наприклад, Китаї, довгий час фіксували рівень ставок за депозитами. Їх не підвищували, бо чим дорожчі вклади, тим дорожчі кредити. Останні можуть переходити у категорію таких, які не будуть погашати. Тому не потрібно провокувати здорожчання кредитного портфелю. А це призводить до неможливості розвиватися у першу чергу бізнесу. Взагалі я прихильник зниження відсотків за депозитами. Держава навпаки має створити передумови для розвитку фондового ринку. Людям повинно бути вигідно вкладати гроші у цінні папери та облігації", - пояснив економіст.

Олексій ЛУПОНОСОВ, фінансовий аналітик:

Податок на доходи за депозитами фізосіб запровадили у липні 2014-го.

"Навіть тоді це було робити не доречно. Оскільки людина, яка розміщує кошти на депозиті, з них уже заплатила податки. Крім того, відсотки за вкладами і так не перекривають інфляції. У більшості європейських країн такі доходи не оподатковуються. Якщо податок скасують й у нас, то популярність депозитів зросте", - говорить Лупоносов.

Ініціатором законотворчої діяльності має стати Національний банк. Саме голова НБУ повинен винести питання про скасування податку на доходи на розгляд Верховної Ради. Водночас остаточне рішення прийматиме парламент, пояснює аналітик.

За законом "Про запобігання фінансової катастрофи та створення передумов для економічного зростання в Україні" з 1 липня 2014 року запровадили прогресивну шкалу оподаткування доходів фізосіб. З того часу оподатковуються усі пасивні доходи, включаючи дивіденди, відсотки, роялті та інвестиційний прибуток. Проте податок не стосується доходів від зарплати.

Зараз ви читаєте новину «Податок на доходи за депозитами можуть скасувати: якими будуть наслідки для населення». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути