вівторок, 28 січня 2020 11:31

Накопичувальна пенсія: експерти назвали ризики

Накопичувальна пенсія: експерти назвали ризики
Якщо запрацює накопичувальний рівень, українці зможуть відкладати гроші на пенсію на власні накопичувальні рахунки. Фото: news.dtkt.ua

Накопичувальний пенсійний рівень існує в Європі. В Україні його ще планують запровадити. Поки діє тільки перший - солідарний.

Експерти пояснюють, що одразу українцям буде важко прийняти накопичувальну пенсію через додаткові платежі, пише "Апостроф".

"Далеко не всі роботодавці платять єдиний соціальний внесок за своїх працівників. А багато хто з тих, хто це робить, платить його з "мінімалки", оскільки доплачує працівникам "у конверті". Тому введення нових зборів стане додатковим мотиватором для бізнесу переходити "в тінь", - каже консультант Київського центру підтримки і розвитку бізнесу Олександра Томашевська.

За словами економічного експерта Тараса Козака, треба знижувати ставку ЄСВ.

"Якщо роботодавець платить працівнику на його особистий рахунок, на такий же обсяг роботодавець повинен менше платити ЄСВ. З іншого боку, роботодавці просто не захочуть працевлаштовувати тих, хто планує платити в накопичувальну систему більше 1%. Адже їм доведеться збільшувати і свої витрати", - пояснює він.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Порахували, яку пенсію отримують українці

Додає, що логічно було б скасувати військовий збір 1,5%, який насправді на армію не йде. Краще замість нього запровадити обов'язковий внесок до фонду накопичувальної пенсії у розмірі 1%.

"Приймати рішення про зниження ЄСВ, вірячи, що бізнес побіжить легалізувати свою діяльність, - це навіть не наївність, а популізм. Спершу потрібно забезпечити чесну роботу судів, силових структур. Бізнес не вірить, що в суді можна захистити свої права. У цьому ключова причина, чому бізнес ховається, а не тому, що високі податки", - вважає колишній заступник голови Пенсійного фонду Віктор Колбун.

27 грудня 2019-го у Верховній Раді зареєстрували законопроєкт про загальнообов'язкове накопичувальне пенсійне забезпечення. Документ подали нардепи від партії "Слуга народу".

Зараз ви читаєте новину «Накопичувальна пенсія: експерти назвали ризики». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути