пʼятниця, 09 вересня 2011 09:53

"Нафтогаз" постраждає від запуску "Північного потоку" - Fitch

"Нафтогаз" постраждає від запуску "Північного потоку" - Fitch

Запуск першої нитки російсько-німецького морського газопроводу "Північний потік" може мати наслідки для фінансових і операційних профілів деяких емітентів.

Про це йдеться в прес-релізі міжнародного рейтингового агентства Fitch.

Між тим цей фактор в основному закладений в рейтингах цих емітентів.

ВАТ "Газпром" ("BBB / позитивний"), як очікують, виграє від додаткової диверсифікації газотранспортних маршрутів у Західну Європу крім давно працюють газопровідних систем, що проходять через території Україні (а потім і Словаччини) і Білорусі (потім Польщі).

У той же час запуск нового газопроводу може мати негативні наслідки для таких компаній, як Slovensky Plynarensky Priemysel (SPP, "A / негативний") і НАК "Нафтогаз України" ("CCC"), зазначили в агентстві. На думку експертів Fitch, обсяги транспортування газу і виручки цих двох компаній знизяться приблизно на 20% з 2012 року, що негативно відіб'ється на їх фінансових профілях.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Україна ще 10 років буде найбільшим транзитером російського газу - експерт

По трубопроводах, що проходять через Україну і Словаччину, до недавнього часу прокачувати близько двох третин російського газу, що поставляють до Західної Європи.

Аналітики агентства зазначили, що в довгостроковому плані обсяги поставок газу через цей коридор менш передбачувані, з урахуванням невизначеного рівня попиту на газ, планів з відкриття другої лінії газопроводу "Північний потік" для комерційного використання до 2013 року і можливого запуску інших газопроводів - Nabucco і "Південний потік", а також існуючих контрактів за схемою "транспортуй або плати" "Газпрому" з SPP і "Нафтогазом".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Медвєдєв: Україна буде дотримуватися газових домовленностей, поки їх не скасують у суді

Fitch також зазначило, що у світлі триваючих переговорів між "Газпромом" і "Нафтогазом" з питань цін на газ та обсягів його транспортування не можна повністю виключити нових проблем з поставками газу в Європу, подібних там, що були у 2006-2009 роках.

"Забезпечення альтернативного маршруту для експорту газу в Західну Європу може посилити позицію "Газпрому" в переговорах з "Нафтогазом", - вважають експерти агентства.

Цей фактор уже закладено в рейтингах "Нафтогазу" і SPP.

Fitch вважає, що запуск "Північного потоку" має збільшити безпеку постачання газу для більшості європейських споживачів. Незважаючи на те, що це не призвело до появи інших постачальників, крім "Газпрому", сама по собі диверсифікація маршрутів вже позитивна, йдеться в прес-релізі.

Зараз ви читаєте новину «"Нафтогаз" постраждає від запуску "Північного потоку" - Fitch». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути