пʼятниця, 16 листопада 2012 13:08

"Нафтогаз" купує у сінгапурської фірми дві плавучі бурові за $1,2 мільярда

"Нафтогаз" купує у сінгапурської фірми дві плавучі бурові за $1,2 мільярда
Компанія Keppel Fels Limited (Сінгапур) перемогла в конкурсі Національної акціонерної компанії (НАК) "Нафтогаз України". Фото: investgazeta.net

Компанія Keppel Fels Limited (Сінгапур) перемогла в конкурсі Національної акціонерної компанії (НАК) "Нафтогаз України" щодо закупівлі двох напівзаглибних плавучих морських бурових установок (НЗБУ).

Відповідне рішення конкурсна комісія прийняла сьогодні на засіданні в Києві.

Участь у конкурсі також взяли компанії Rigas Kugu Buvetava (Латвія), Magic Worldwide LTD і Aida Holding Ltd (обидві - Беліз).

Пропозиції компаній Magic Worldwide LTD і Aida Holding Ltd були відхилені, оскільки вони не надали конкурсного забезпечення.

Rigas Kugu Buvetava пропонувала поставити дві НЗБУ за $1 млрд 399,6 млн, Magic Worldwide - за $1,5 млрд, Aida Holding - за $1,4 млрд.

Пропозиції на участь у конкурсі було розіслано 15 міжнародним компаніям.

Придбання бурових дозволить держхолдингу реалізувати плани з геологічного вивчення акваторії Прикерченського шельфу і площі Палласа.

Фінансування закупівлі бурових платформ буде здійснено за рахунок комерційних кредитів і грошей холдингу і не зажадає залучення бюджетних коштів.

За розрахунками "Нафтогазу", термін окупності двох НЗБУ становитиме сім-вісім років. Економічний ефект при поточній середній вартості вуглеводнів становитиме близько $20 млрд.

Раніше міністр енергетики та вугільної промисловості Юрій Бойко повідомляв про плани України довести загальну кількість сучасних бурових установок до п'яти. Це дозволить наростити видобуток вуглеводнів на українському шельфі і зміцнить енергетичну незалежність країни.

Україна оголосила курс на диверсифікацію енергопостачань і збільшення власного газовидобутку. Базовий сценарій проекту оновленої Енергетичної стратегії України на період до 2030 року передбачає зростання річної внутрішнього видобутку газу до цього року до 44,4 млрд куб. м і скорочення його імпорту до 5 млрд куб. м.

Раніше ДАТ "Чорноморнафтогаз" (АРК), 100% акцій якого належить НАК, закупити два самопіднімальні бурові установки (СПБУ) "Петро Годованець" і "Незалежність" виробництва сінгапурської компанії Keppel FELS. У червні 2012 року "Чорноморнафтогаз" приступив до активної фази освоєння Одеського родовища природного газу за допомогою СПБУ "Петро Годованець". Планується, що друга високотехнологічна СПБУ "Незалежність" встане на точку буріння Одеського родовища в грудні 2012 року.

Зараз ви читаєте новину «"Нафтогаз" купує у сінгапурської фірми дві плавучі бурові за $1,2 мільярда». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути