Ексклюзиви
понеділок, 24 вересня 2012 10:41

Нацкомісія з цінних паперів поскаржилася на Податкову: У нас серйозна тривога

Нацкомісія з цінних паперів поскаржилася на Податкову: У нас серйозна тривога
Дмитро Тевелєв: те, що зараз відбувається з боку податкової служби, викликає у нас дуже серйозну тривогу. Фото: nvestgazeta.net

Останні дії податкової служби щодо фондового ринку та його учасникам можуть надовго зупинити розвиток ринку і завдати серйозної шкоди його інвестиційному потенціалу.

Про це заявив глава Національної комісії з цінних паперів та фондового ринку Дмитро Тевелєв.

"Те, що зараз відбувається з боку податкової служби стосовно фондового ринку, його інструментів і його учасників, викликає у нас дуже серйозну тривогу", - сказав він.

Коментуючи звинувачення податківців на адресу ринку, голова Комісії визнав, що фондові інструменти все ж можуть використовуватися в непристойних цілях недобросовісними, а іноді і злочинними особами або групами і для несанкціонованого виведення капіталу, і для ухилення від сплати податків.

Тевелєв зазначив, що Комісія неодноразово наголошувала на недосконалості оподаткування на фондовому ринку і останні два роки працювала над тим, щоб ринок став чистішим і прозорішим, в тому числі й в частині оподаткування операцій, здійснюваних на ньому. Він нагадав, що за останні два роки обсяги ринку збільшилися в два рази, а питома вага обсягу торгів на біржі в загальному обсязі операцій з цінними паперами за два роки зріс з 2,7% до 15%. Крім того, число торговців скоротилося приблизно на 100 переважно за рахунок відходу "схемщиків", з ринку масово усуваються технічні папери.

Тевелєв підкреслив, що біржові обороти збільшилися без якихось податкових преференцій і сторонньої допомоги, цього вдалося добитися виключно нормативними і послідовними контрольними діями НКЦБФР.

"Знаєте, мені моторошно стає від думки, що за допомогою податкової служби фондовий ринок України втрачає або може повністю втратити свою інвестиційну складову", - сказав глава Комісії.

За його словами, держрегулятор два роки працював для того, щоб фондовий ринок України був не стільки спекулятивним, скільки інвестиційним, що акумулює і перерозподіляє фінансові ресурси.

"Але все це нівелюється одним листом податкової інспекції, по якому учасники ринку зобов'язані купувати і продавати акції в одному податковому періоді. Про які довгострокові інвестиції можна говорити, про які інвестиції в розвиток?" - пояснив Тевелєв.

Як інші приклади він навів облік податківцями внесків до ІСІ як доходу компанії з управління активами, невжиття біржових звітів як первинних документів, хоча це чітко, прямо, прописано в Податковому кодексі, і виставлення претензій при розрахунках через депозитарій.

"Якщо податкова служба зацікавлена ??в тому, щоб фондовий ринок розвивався і приносив у майбутньому доходи в бюджет, треба сісти разом і на професійному рівні удосконалити правила, удосконалити підходи, зробити їх якісними і поліпшеними. Але чи потрібно знищувати фондовий ринок ось такими незрозумілими, непослідовними і не завжди обгрунтованими діями? " - Додав голова Комісії.

Він підкреслив, що НКЦБФР і добросовісні учасники ринку розуміють архіскладно стоїть перед податковою службою завдання наповнення бюджету в сьогоднішніх умовах і готові до співпраці.

Він підкреслив, що Комісія хоче партнерського і професійного діалогу з податковою службою із залученням до нього учасників ринку, результатом якого мають бути якісні зміни в податковому законодавстві та зрозумілі, прозорі і розумні практики, які буде застосовувати податкова служба у взаємовідносинах з учасниками фондового ринку.

"Ми зверталися і звертаємося до комітету реформ і в Кабінет міністрів з проханням все-таки розглянути цю ситуацію, дати нам можливість сісти за стіл переговорів і спокійно обговорити всі ці теми. Ми сподіваємося, що такий діалог відбудеться, і він буде результативним", - сказав глава НКЦБФР.

Зараз ви читаєте новину «Нацкомісія з цінних паперів поскаржилася на Податкову: У нас серйозна тривога». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути