Ексклюзиви
пʼятниця, 25 червня 2021 17:06

Почнуть діяти нові штрафи для роботодавців

З 1 липня податкова служба і Держпраці розпочнуть перевірки роботодавців України. Штрафуватимуть підприємців, які не оформили офіційно своїх працівників, повідомляє Кабмін.

Автор: Олена Луценко
  Роботодавців штрафуватимуть на 60 тисяч гривень за неоформлених працівників
Роботодавців штрафуватимуть на 60 тисяч гривень за неоформлених працівників

"Люди, які погоджуються на неофіційну зайнятість, позбавлені захисту соціально-трудових прав. Це право на нормований робочий день та безпечні умови праці, право на лікарняні та відпустку. Крім того, людину можуть звільнити в будь-який момент. На сьогодні кількість таких працівників становить понад 3 мільйони. Наше завдання - їх захистити", - сказав міністр економіки Олексій Любченко.

Нацплан щодо зниження рівня незадекларованої праці включає два етапи. Це інформаційна кампанія про переваги офіційного працевлаштування і перевірки роботодавців.

Інспектори праці вже проінформували понад 62 тис. роботодавців та їх працівників. З 1 липня розпочинається етап інспекцій.

За порушення законодавства про працю штрафуватимуть на суму 10 мінімальних зарплат. 2021-го це 60 тис. грн. За повторне порушення протягом двох років — на 30 мінімальних зарплат за кожного працівника. Це 180 тис. грн.

36% громадян всю зарплату або її частину отримують неофіційно. Понад 20% українців працюють на основі усної домовленості з роботодавцем.

Згідно з результатами дослідження, 63,7% українців працюють на основі запису в трудовій книжці або письмового договору.

Зараз ви читаєте новину «Почнуть діяти нові штрафи для роботодавців». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути