Ексклюзиви
пʼятниця, 20 травня 2022 18:17

Нацбанк скасував обмеження на продаж валюти: що це означає та який буде курс

Нацбанк скасував обмеження на продаж валюти: що це означає та який буде курс
Банки зможуть продавати українцям готівкову валюту за будь-яким курсом. Фото: pixabay

Національний банк України з 21 травня скасовує обмеження для банків на курс валюти. Тепер вони зможуть продавати українцям готівкову валюту за будь-яким курсом.

Зараз він не може відхилятися від офіційного більш ніж на 10%, повідомляє Нацбанк у Facebook.

У Нацбанку вважають, що ці кроки поліпшать умови роботи легальних установ на ринку, які продають валюту, і зменшать кількість нелегальних операцій.

"Зняття обмежень на встановлення курсів, за якими банки продають валюту населенню, поліпшить умови роботи легальних суб'єктів ринку. Це сприятиме посиленню конкуренції, підвищенню ліквідності легального сегмента та зменшенню обсягу нелегальних операцій", - зазначив заступник голови НБУ Юрій Гелетій.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Долар, євро, злотий: Нацбанк оновив курс валют перед вихідними

Також Нацбанк зменшив щомісячний ліміт на зняття готівки за кордоном із гривневих рахунків, відкритих в українських банках, до 50 тис. грн в еквіваленті (зі 100 тис. грн, як було досі).

Це дозволить зменшити кількість капіталу, який вивозять і витрачають за кордоном. Також це допоможе зменшити можливості для спекуляцій та обходу валютних обмежень, а отже, захистить міжнародні резерви України.

Громадяни й надалі матимуть змогу знімати за кордоном готівку з валютних рахунків, відкритих в українських банках, у межах щоденного ліміту в 100 тис. грн.

Кабмін вирішив припинити державне регулювання цін на пальне для того, щоб надати можливість операторам ринку транспортувати на український ринок ресурс із Європи. Якщо оператори ринку зловживатимуть цінами, то держава їх за це каратиме.

Зараз ви читаєте новину «Нацбанк скасував обмеження на продаж валюти: що це означає та який буде курс». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути