Ексклюзиви
вівторок, 04 жовтня 2016 09:20

Нацбанк хоче продати державні банки

Нацбанк хоче продати державні банки

Нацбанк заговорив про продаж 2 державних банків — Ощадбанку та Укрексімбанку. Це єдині банки, які досі мають український капітал. Продаж цих структур розцінюватимуть як економічну диверсію. Про це заявив голова асоціації банкірів України Станіслав Аржевітін.

"Ми втратимо 2 сегменти, які могли стати ключовими в українській економіці. Ощадбанк міг би мобілізувати значну частину ресурсів для того, аби держава використовувала ці кошти з метою економічних реформ. На його підтримку країна витратила не менш як 10 мільярдів доларів. Банки з іноземним капіталом не зацікавлені в розвитку української економіки. Їм потрібно, щоб український ринок лишався сировинним", - каже Аржевітін.

Щоб запустити виробництво потрібен довгостроковий ресурс. Іноземці, якщо кредитуватимуть, будуть це робити винятково для своїх.

"Колись я був акціонером банку "Ажіо", який акціонери вирішили продати шведській компанії СЕБ. Коли вони заходили на ринок, то так красиво розповідали: "Ми будемо кредитувати, з Європи завеземо дешевий ресурс, будемо мати до 5% ринку". Що ми сьогодні маємо? Сьогодні вони обслуговують невелику групу своїх клієнтів, які прийшли на український ринок, і їх тут кредитують. І то не в Україні, а в Швеції своїми дешевими ресурсами", - додає експерт.

Іноземні банки зацікавлені в роздрібному кредитуванні. Економіст переконаний, що монетарна політика Нацбанку неправильна.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Сьогодні скасовують державне регулювання цін

"Ми не мали права здійснювати експеременти з вільним курсоутворенням та відпускати курс. У нас має бути регульований курс. Нацбанк поставив за мету боротися за цінову стабільність. А він мав би спонукати банківську систему не приносити до Нацбанку кошти, а брати їх звідти. Монетарну політику слід спрямовувати не на зменшення грошей, а на збільшення грошової маси. Щоб всі українці знали, існують дешеві кошти. Треба лише продемонструвати, що вони мають гарний проект, який дозволить повернути вкладення."

Зараз ви читаєте новину «Нацбанк хоче продати державні банки». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути