Ексклюзиви
вівторок, 03 січня 2023 10:17

На землевласників "повісили" новий податок: кому можна не платити

На землевласників "повісили" новий податок: кому можна не платити
Власники ділянок платитимуть новий податок. Фото: unsplash.com

З 1 січня українці платитимуть мінімальне податкове зобов'язання (МПЗ) на земельну ділянку. Відповідні зміни до Податкового кодексу ухвалили ще 2021 року.

Яким землевласникам та скільки саме доведеться платити державі розповіли у "Економічній правді".

Хто платитиме?

МПЗ платитимуть за користування або володіння земельною ділянкою. Наприклад, фермер продає врожай, вирощений на ділянці в 3 га. Раніше з отриманого доходу він сплачував 18% ПДФО та 1,5% військового збору. Також додатково, як власник, він відраховував плату за землю, а якщо він зареєстрований як ФОП, то ще єдиний податок.

З 1 січня, якщо сума всіх сплачених податків буде менша за визначене податковою службою МПЗ, йому доведеться доплатити державі різницю.

Розмір МПЗ для фізосіб визначатиме податкова і надсилатиме повідомлення про необхідність доплатити. Юридичні особи займатимуться цим самостійно. Рахуватимуть суму податку за формулою, прив'язаною до нормативно-грошової оцінки ділянки або НГО 1 га в області, де вона розташована, з урахуванням індексацій.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Можуть запровадити новий податок на ЗСУ – деталі

Цьогоріч мінімальне зобов'язання сплачуватиметься за 2022-й.

Хто не платитиме МПЗ?

Є кілька випадків, коли МПЗ сплачувати не треба. Мова йде про ділянки дачних та садівничих кооперативів, набуті у власність чи користування за результатами приватизації, землі запасу, ділянки фізосіб на праві власності чи користування в межах населених пунктів, ділянки, які зазнали радіоактивного забруднення внаслідок Чорнобильської катастрофи.

Від сплати МПЗ за 2022-2023 роки також звільнили ділянки на територіях, де були чи йдуть бої, землі, засмічені вибухонебезпечними предметами, на яких розміщені фортифікаційні споруди або вони тимчасово окуповані.

В Україні з 1 січня запроваджують нову форму декларації про майновий стан і доходи.

Підприємці отримають два нових додатки до декларації про доходи Ф4 і МНО. До них вноситимуть податкові розрахунки з окремих податків і видів діяльності.

Для декларантів додадуть інструкцію щодо заповнення. Не поширюється на тих, хто обрав спрощену систему оподаткування.

Зараз ви читаєте новину «На землевласників "повісили" новий податок: кому можна не платити». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути