вівторок, 03 серпня 2021 14:16

На восьмому році війни Укрзалізниця виплатила "Сбербанку России" $131 млн - ЗМІ

На восьмому році війни Укрзалізниця виплатила "Сбербанку России" $131 млн - ЗМІ
"Укрзалізниця" погасила зобов'язання перед "Сбербанком", незважаючи на кризовий стан. Фото: УНІАН

Укрзалізниця погасила зобов'язання перед АТ Сбербанк на суму $131 млн, незважаючи на кризовий стан і потенційну можливість реструктуризації чи судового оскарження боргів.

Про це пише видання Цензор.

Зокрема, в матеріалі сказано, що для виплати боргу перед банком країни-агресора збиткова держкомпанія спеціально випустила п'ятирічні євробонди.

При цьому, за словами автора, операція проводилася з відома наглядової ради.

"27 квітня 2021 року наглядова рада Укрзалізниці на позачерговому засіданні під чітким керівництвом голови Шевки Аджунера погодила залучення єврооблігацій у розмірі $300 млн під 7,9%", - йдеться в матеріалі.

За словами автора, у презентації, яку роздали членам наглядової ради з метою залучення зовнішнього фінансування було зазначено "погашення заборгованості за існуючими кредитами/позиками та поповнення обігових коштів". Зокрема перед АТ "Сбербанк".

За попередньою інформацією, компанія не змогла або не захотіла провести переговори про реструктуризацію свого боргу або викупу її з дисконтом, як це зробили всі інші без винятку державні компанії, які мали борги перед "дочкою" російського банку після початку війни, йдеться в матеріалі.

"Наприклад, Державна холдингова компанія "Артем", яка заборгувала АТ Сбербанк $10,2 млн і 203,8 млн грн усе ще продовжує судитися з росіянами і веде переговори про отримання значного дисконту", йдеться в статті.

За даними автора, під час презентації голова наглядової ради компанії Аджунер прямо зазначив, що він і в.о. голови правління Укрзалізниці погодили це рішення з прем'єр-міністром Денисом Шмигалем.

"На початку травня 2021 року Міністерство фінансів України надало схвалення Угоди, про що було особисто повідомлено прем'єр-міністру. І це не перший транш, який перерахувала Укрзалізниця банку країни-агресора. Виплата боргів російському банку стала вже системною практикою компанії і Івана Юрика - в грудні 2020 року компанія погасила свій гривневий борг перед "Ощадбанком" у розмірі 175 млн грн. І це при тому, що компанія вже третій рік поспіль перебуває в критичному фінансово-економічному стані", - зазначає автор.

Він також додає, що погашення боргу перед АТ "Сбербанк" відбулося напередодні рішення РНБО щодо кризової ситуації та надання доручення Денису Шмигалю про необхідність введення в компанію тимчасового управління.

Зараз ви читаєте новину «На восьмому році війни Укрзалізниця виплатила "Сбербанку России" $131 млн - ЗМІ». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути