Ексклюзиви
субота, 20 липня 2013 17:32

На обслуговування держборгу Україна витрачає більше, ніж на медицину і освіту

На обслуговування держборгу Україна витрачає більше, ніж на медицину і освіту
Україна позичає гроші не на розвиток, а поточні витрати

На сьогоднішній день Україна витрачає величезну суму у 35 млрд гривень на обслуговування державного боргу, що перевищує витрати з бюджету на освіту та охорону здоров'я разом узяті.

Крім того, позики в Україні залучаються на покриття поточних витрат, а не капіталовкладень, що створюють основу для повернення основної частини боргу. Це суперечить логіці поведінки успішних підприємців, які переважно не залучають кредити для здійснення поточних виплат, так як нерідко це призводить до банкрутства, пише "Дзеркало тижня".

Видання також зазначає, що політика залучення запозичень у світі відрізняється, але низка країн схиляються до повернення до "золотого правила", що означає бездефіцитність бюджету. Так, у Великобританії та ФРН дефіцит дозволяється тільки для бюджету розвитку. У Швейцарії дефіцит взагалі не можна планувати. Якщо виникає дефіцит протягом виконання бюджету, його необхідно покрити протягом трьох років шляхом створення профіциту бюджету.

В Україні, навпаки, ситуація тільки погіршується. Якщо раніше покриття дефіциту бюджету було гарантоване кредитними лініями міжнародних фінансових організацій, то сьогодні такі джерела не визначені. Більше того, уряд бере додаткові бюджетні зобов'язання під неіснуючі доходи, як це було в 2012 р., зокрема, під так звані соціальні ініціативи президента. Очевидно, що при прогнозному зростанні ВВП в 4%, і фактичному - 0,5% в доходах держбюджету утворилася серйозна діра.

 

Зараз ви читаєте новину «На обслуговування держборгу Україна витрачає більше, ніж на медицину і освіту». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

22

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути