середа, 18 грудня 2013 22:24

На гроші Росії Україна зможе протриматися до виборів 2015 року - Fitch

На гроші Росії Україна зможе протриматися до виборів 2015 року - Fitch
Фото: forbes.ua
Надання Росією Україні $15 млрд фінансування та знижки на газ значно знижує ризик української суверенної кризи ліквідності в 2014 році, однак довгострокові політичні й економічні ризики для кредитоспроможності країни залишаються без відповіді, вважає міжнародне рейтингове агентство Fitch Ratings.

"Пакет знижує ключові короткострокові ризики для суверенної кредитоспроможності України, які виникли з-за великого дефіциту поточного рахунку і пікових виплат за зовнішнім боргом, і, в свою чергу, призвели до падіння міжнародних резервів і зростаючому тиску на обмінний курс, погрожуючи неконтрольованої девальвацією гривні", - зазначає агентство.

За його оцінками, сукупний вплив більш дешевого імпорту газу і російського фінансування повинні зменшити дефіцит поточного рахунку з 7,3% ВВП до 5,9% ВВП і обслужити $8 млрд зовнішніх виплат у 2014 році. У разі припинення сильного тиску на гривню валютні резерви можуть збільшитися до $25 млрд в кінці 2014 року з нинішнього рівня в $18 млрд.

"Але довгострокові ризики для кредитоспроможності залишаються", - підкреслює Fitch. На його думку, вибравши фінансову підтримку Росії, а не МВФ, український уряд уникає заходів, спрямованих, в кінцевому рахунку, на відродження економіки країни. Експерти агентства вважають, що якщо угода з Росією сигналізує віддалення від Угоди про асоціацію з ЄС, то це також знижує ймовірність реформ, які могли б сприяти зростанню ефективності та прямих іноземних інвестицій, а також збільшення експорту в Європу.

Fitch зазначає, що поки ще не ясно, які поступки Україна пропонує Росії в обмін на її підтримку і чи є такі поступки.

"Угода з Росією може додати додаткового масла у вогонь антиурядових протестів, які були викликані виходом України з переговорів з ЄС", - додає агентство, припускаючи, що нинішні протести не буде загострюватися до такого рівня, коли вони можуть зірвати досягнуті в Москві угоди.

Fitch також відзначає, що в умовах наданої Росією підтримки на період до президентських виборів в 2015 році існує ризик того, що українська влада напередодні виборів вдадуться до більш вільної валютної та фіскальній політиці.
Зараз ви читаєте новину «На гроші Росії Україна зможе протриматися до виборів 2015 року - Fitch». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

7

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути