Ексклюзиви
понеділок, 14 березня 2022 17:19

Спецтема: Війна Росії проти України

На 10 областей, де йдуть бойові дії, припадає половина ВВП - Мінфін про економічні наслідки

На 10 областей, де йдуть бойові дії, припадає половина ВВП - Мінфін про економічні наслідки
Втрати економіки через війну становитимуть від третини до половини ВВП - Марченко. Фото: facebook.com/sergey.marchenko.54

Негативні наслідки війни для української економіки будуть колосальними.

Економічні втрати через війну становитимуть від третини до половини ВВП. За іншою оцінкою, йдеться про $500 млрд, заявив міністр фінансів Сергій Марченко в інтерв'ю виданню Forbes.

"На 10 областей, де йдуть бойові дії, припадає половина ВВП. Найважливіша ділянка – Харків, Київ та Маріуполь, які вносили дуже суттєвий внесок у ВВП. Багато логістичних ланцюжків повністю розірвані, багато підприємств знищено фізично, деякі – не можуть працювати в режимі війни, багато працівників просто поїхали. Точно втрати можна буде порахувати після війни", - розповів він.

У бюджету зараз величезні витрати. Прибуток від митниці зараз становить 15% надходжень мирного часу.

"Незважаючи на те, що Одеса не окупована, одеська митниця не функціонує. А вона приносила до 20% надходжень. Київська митниця теж зупинилася, функціонує лише західний напрямок. Традиційні вантажі не їдуть, до того ж Кабмін ухвалив рішення щодо гуманітарки та продовольства, що теж веде до зниження доходів бюджету", - пояснив Марченко.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Виплата пенсій і зарплат: Мінфін заспокоїв українців

"У перші дні Національний банк перерахував частину доходів, держбанки заплатили дивіденди, багато підприємств заплатили податки наперед. Все це дозволило відшкодовувати ПДВ, здійснювати соціальні виплати та обслуговувати борг", - додав він.

Міністр підтвердив, що можливість провести реструктуризацію боргів не розглядається.

"Якщо хочеш приймати нові позики, будь ласкавий, акуратно обслуговувати старі. Тим більше, що цього року ми не маємо особливих проблем з обслуговуванням та погашенням боргу. Найбільші виплати за держборгом очікуються у вересні – 900 мільйонів доларів, в інші місяці – у межах 100-150 мільйонів доларів", - повідомив Марченко.

Основним завданням після війни, за словами міністра, буде поновлення роботи бізнесу, інфраструктури, робочих місць.

"Також треба буде повернути додому мільйони вимушених переселенців", - додав він.

24 лютого о 4:00 Росія напала на Україну. Російські війська атакували державний кордон України з півночі, зі сходу та Криму. Бої та атаки тривають майже на всьому периметрі державного кордону та в багатьох містах.

Верховна Рада запровадила на території України воєнний стан. Президент Володимир Зеленський віддав наказ ЗСУ завдавати максимальних втрат російським загарбникам.

Зараз ви читаєте новину «На 10 областей, де йдуть бойові дії, припадає половина ВВП - Мінфін про економічні наслідки». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути