субота, 09 жовтня 2021 20:23

"Ми – країна з чудовим кліматом і їжею. Але є проблеми – корупція і бюрократія" - експерт

"Ми – країна з чудовим кліматом і їжею. Але є проблеми – корупція і бюрократія" - експерт
Ігор Гут: "Для бізнесу Україна має багато переваг – високий рівень проникнення інтернету, добра дешева інфраструктура, людський капітал. "Ми – країна з чудовим кліматом і їжею. Тут можна працювати й відпочивати. Маємо достатньо гнучкі правила ведення бізнесу. Але є проблеми – корупція і бюрократія, непередбачувані суди і силові органи". Фото: Тарас Подолян

Україна має багато переваг для бізнесу, проте є й серйозні перепони – бюрократія й корумповані суди. Запровадження обов'язкових касових апаратів суттєво ускладнить ведення бізнесу для малих компаній.

Про це в інтерв'ю журналу "Країна" розповів бізнес-експерт Ігор Гут.

"Я обережний із критикою влади, бо ситуація в країні непроста, – каже він. – Є речі, які ця влада робить класно. Наприклад, те, що робить міністр цифрової трансформації Михайло Федоров – фантастика. Можливо, на цьому напрямку й відбудеться прорив у створенні умов для підприємців. Принаймні ІТ-сфери".

Для бізнесу Україна має багато переваг – високий рівень проникнення інтернету, добра дешева інфраструктура, людський капітал. "Ми – країна з чудовим кліматом і їжею. Тут можна працювати й відпочивати. Маємо достатньо гнучкі правила ведення бізнесу. Але є проблеми – корупція і бюрократія, непередбачувані суди і силові органи. Це відлякує бізнес. Якщо команді Зеленського вдасться це вирішити – буде реальний прорив. І до нас почнуть їхати підприємці з інших країн, як у Штати", – стверджує експерт.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Які ФОПи зобов'язані використовувати РРО: роз'яснення податкової

З 2022 року фізичні підприємці будуть зобов'язані використовувати касові апарати. Для малого бізнесу це мінус, вважає Гут.

"Це ускладнить діяльність малих компаній. Треба вести додаткову звітність, витрачати кошти. Але з податками ми давно вийшли за межі розумного. Тотальна несплата. Можна було б уникнути зайвої бюрократії та працювати на довірі. Але цього нема, тому держава шукає механізм контролю й виходу з тіні. Хоча, враховуючи винахідливість наших підприємців, вони й це намагатимуться обійти. Доведеться робити перевірки. Штрафи, конфлікти погіршать умови. Треба шукати компроміс", – каже він.

У спробах фіскалізації у влади є ключова проблема – як відрізнити малого підприємця від великої компанії, що використовує форму "фізична особа-підприємець" та уникає податків. "Малим треба якнайменше ускладнювати роботу. Лише якщо хтось із них піднявся, тоді говорити про касові апарати. В країні відбувається масове зловживання. Тому влада й ухвалила таке суперечливе рішення", – стверджує експерт.

Повне інтерв'ю з Ігорем Гутом читайте в журналі "Країна"

Президент Володимир Зеленський підписав закон про лібералізацію застосування касових апаратів платниками єдиного податку 2-ї – 4-ї груп та скасування механізму компенсації покупцям по скаргах щодо розрахунків. Обов'язкові касові апарати відтермінували до 1 січня 2022 року.

Зараз ви читаєте новину «"Ми – країна з чудовим кліматом і їжею. Але є проблеми – корупція і бюрократія" - експерт». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути