Ексклюзиви
вівторок, 18 квітня 2017 14:06

МВФ прокоментував запровадження накопичувальної пенсійної системи в Україні

МВФ прокоментував запровадження накопичувальної пенсійної системи в Україні
Накопичувальна пенсійна система у сьогоднішніх умовах не працюватиме. Фото: inform-ua.info

Накопичувальна пенсійна система у сьогоднішніх умовах не працюватиме. Потрібно спочатку виправити помилки старої системи.

Про це "Економічній правді" розповів голова місії МВФ в Україні Рон ван Роден.

"Введення так званої накопичувальної пенсійної системи (другий рівень) на додаток до чинної системи не матиме особливого сенсу без попереднього виправлення недоліків. Введення накопичувальної системи було б передчасним, враховуючи нинішній рівень розвитку фінансових ринків і нормативно-правову базу в Україні".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Рева розповів кому вигідна актуалізація пенсій

В Україні нарахзовується понад 12 млн пенсіонерів - це близько 30% населення. Майже дві третини пенсіонерів отримують мінімальну пенсію, трохи вищу за рівень бідності.

"Як це було свого часу зроблено в більшості європейських країн, Україна повинна знайти спосіб зменшити приплив нових пенсіонерів до пенсійної системи і наростити надходження до Пенсійного фонду. Досягти цього можна у різний спосіб: від подальшого обмеження можливості дострокового виходу на пенсію і до збільшення ефективного пенсійного віку.

Дієвим є надання працівникам більшого вибору щодо віку виходу на пенсію залежно від загальної тривалості трудового стажу - для відносно раннього виходу на пенсію потрібно мати більший трудовий стаж. Також створення стимулів для продовження трудової діяльності та пізнішого виходу на пенсію. Іншими словами: вищі пенсії отримуватимуть ті, хто сплачують більше внесків і працюють довше, а ті, хто сплачують менші внески і вирішили вийти на пенсію раніше, отримуватиме меншу пенсію".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: СБУ затримала бойовика, який приїхав за українською пенсією

Сьогодні є значна частка працівників, за яких не сплачують податки або сплачують з мінімальної зарплатні.

"Посилення взаємозалежності між сплатою внесків і розміром пенсійного забезпечення ефективніше стимулюватиме працівників вимагати від роботодавців сплати єдиного соціального внеску з реального розміру їхньої зарплати. Це допоможе створити справедливішу і рівнішу пенсійну систему.

Також важливо посилити адміністрування доходів з метою скорочення кількості підприємств, які зовсім не платять або платять дуже мало внесків за найманих працівників. Крім того, слід жорстко відрегулювати спрощений режим оподаткування для малих підприємств, який створює великі можливості для ухиляння від сплати ЄСВ та податків".

Із 1 жовтня українським пенсіонерам піднімуть виплати від 200 до 1000 гривень. У Мінсоцполітики готують проект "осучаснення" пенсій. Однак поскаржилися на нестачу бюджетних ресурсів.

Зараз ви читаєте новину «МВФ прокоментував запровадження накопичувальної пенсійної системи в Україні». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути