Ексклюзиви
вівторок, 23 червня 2015 10:31

МВФ назвав "борг Януковича" офіційним - швидше за все, доведеться платити

МВФ назвав "борг Януковича" офіційним - швидше за все, доведеться платити
Фото: tsn.ua

Експерти Міжнародного валютного фонду прийшли до попереднього висновку, що борг України перед Росією у 3 млрд дол. є офіційним, а не комерційним.

Якщо цей висновок підтримає виконавча рада МВФ, облігації, що належать Росії, не будуть підлягати реструктуризації.

Це також означатиме, що приватні кредитори в результаті реструктуризації, яка має заощадити Україні понад 15 млрд дол., понесуть більші втрати. Зараз Київ наполягає на списанні приблизно 40% основної суми боргу.

У разі відмови від обслуговування офіційних боргів Україна не зможе отримувати нові кредити МВФ.

Правила фонду не забороняють йому кредитувати країни, які не виконують свої зобов'язання перед приватними кредиторами, якщо країна обслуговує борги перед самим фондом та офіційними кредиторами.

Переговори Києва з приватними кредиторами перервалися кілька тижнів тому. Зараз кредитори оцінюють останню пропозицію Києва, представлену 19 червня, і готуються до зустрічі з МВФ і урядом України наступного тижня.

Пропозиція кредиторів не передбачає списання основної суми боргу. Вони також не задоволені тим, що із загального боргу країни в 70 млрд дол. реструктурувати пропонується лише близько 20 млрд.

Україна, крім скорочення виплат на найближчі чотири роки, повинна знизити борг до 71% ВВП до 2020 року і забезпечити, щоб навантаження з обслуговування боргу щорічно починаючи з 2019 року не перевищувало 10% ВВП.

Україна може запровадити мораторій на обслуговування боргів, якщо домовитися з приватними кредиторами не вдасться.

Нагадаємо, що в кінці 2013 року, у розпал Революції гідності, екс-президент домовився з Кремлем про кредити. До падіння режиму Януковича Росія встигла викупити в України облігацій на 3 млрд дол. із запланованих 15 млрд дол.

Зазначимо, що Україна розглядає єврооблігації на 3 млрд дол. з погашенням в кінці 2015 року як будь-які інші українські єврооблігації і запрошувала Росію взяти участь у переговорах про реструктуризацію.

Москва відмовилася вести переговори і наполягає на погашення у передбачені строки. У понеділок Україна здійснила чергову виплату Росії.

Зараз ви читаєте новину «МВФ назвав "борг Януковича" офіційним - швидше за все, доведеться платити». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

4

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути