Ексклюзиви
вівторок, 07 вересня 2010 16:21

Молоко дорожчатиме щомісяця на 5%

Молоко дорожчатиме щомісяця на 5%

Асоціація "Український клуб аграрного бізнесу" прогнозує зростання закупівельних цін на молоко мінімум на 5% щомісяця до кінця 2010 року.

Про це сказала експерт аграрних ринків асоціації Інна Іллєнко.

Вона зазначила, що за серпень закупівельні ціни зросли на 20% і перевищили максимум зими 2009/2010 років - 4,5 гривні/літр.

"Можливо, ціни й пригальмують, але, думаю, зростання триватиме й далі, можливо 5% за місяць і більше", - сказала вона.

При цьому експерт зазначила, що підвищення рівня закупівельних цін на молоко пов"язане як зі зниженням його виробництва у зв"язку із сезонним фактором, так і з дефіцитом на ринку та високим попитом з боку молокопереробних підприємств, які працюють як на внутрішній ринок, так і на експорт.

За даними асоціації, виробництво молока за січень-серпень знизилося на 4%, у першу чергу, за рахунок господарств населення.

За даними Міністерства аграрної політики, оптово-відпускні ціни на молоко на кінець серпня становили 4,69 гривні/літр.

Як повідомлялося, у квітні Верховна рада, прийнявши закон "Про державний бюджет на 2010 рік", ввела механізм дотування в 2010 році виробників молока та м"яса у розрахунку на 1 корову, наявну на 1 січня 2010 року, але пізніше ухвалила рішення про перенесення цього механізму на 2011 рік і поновлення порядку дотування аграріїв через механізм акумулювання ПДВ при продажу ними молока та м"яса переробним підприємствам.

Мінагрополітики оцінює в 48,6 млрд. гривень фінансування державної цільової програми розвитку молочного скотарства до 2020 року, відповідно до якої заплановано, що до 2020 року виробництво молока в Україні становитиме 14,5 млн. тонн, з них 9,2 млн. тонн - високоякісного.

У липні виробництво молока зменшилося на 0,7%, або на 8,6 тис. тонн до 1 234,8 тис. тонн порівняно із червнем.

У 2009 році виробництво молока становило 11 603,6 тис. тонн, що на 1,3%, або на 157,7 тис. тонн менше порівняно з 2008 роком.

Економічна правда
Зараз ви читаєте новину «Молоко дорожчатиме щомісяця на 5% ». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

7

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути