Ексклюзиви
середа, 12 грудня 2018 16:13

Міжнародні фінансові організації зупиняють проекти в ВДЕ до прийняття закону про "зелені" аукціони - Укргазбанк

Міжнародні фінансові організації зупиняють проекти в ВДЕ до прийняття закону про "зелені" аукціони - Укргазбанк
Директор екологічного департаменту Укргазбанку Родіон Морозов каже, що для міжнародних фінансових організацій затягування прийняття важливих законопроектів є фактором призупинення фінансування проектів в Україні. Фото: timeua.info

Затягування ухвалення закону про "зелені" аукціони гальмує початок нових проектів в альтернативній енергетиці, як тих, що фінансуються інвесторами, так і тих, у фінансуванні яких беруть участь банки. Про це повідомив Родіон Морозов, директор екологічного департаменту Укргазбанку.

"Дуже важливо, щоб була інвестиційна визначеність, визначеність законодавчого поля. На сьогоднішній день в цій ситуації невизначеності наш банк вирішив поки не вкладати кошти в нові проекти, тому що ми не можемо спрогнозувати, якою буде кеш-флоу, який в кінці будівництва вийде зелений тариф. Від цього залежать терміни окупності, терміни повернення кредиту. Для нас ситуація невизначеності є певним стоп-фактором", - зазначив Родіон Морозов.

За його словами, для міжнародних фінансових організацій затягування прийняття важливих законопроектів також є фактором призупинення фінансування проектів в Україні.

"Наш банк є партнером Міжнародної Фінансової Корпорації. Позиція МФК - вони припиняють фінансування, вони хочуть підштовхнути таким чином наш законодавчий орган, щоб ми перейшли на нову систему стимулювання. Тому що вони вважають, що зелені тарифи - це для початкового етапу. Для наступного етапу вже аукціони - це більш гнучка система, яка дозволяє зменшити, в першу чергу, вартість електроенергії для населення і зменшити ризики того, що буде дуже багато зобов'язань держави, як це було в інших країнах", - зазначив Родіон Морозов.

Як раніше повідомлялося, Комітет з питань паливно-енергетичного комплексу, ядерної політики та ядерної безпеки на засіданні 4 грудня проголосував за внесення на розгляд парламенту законопроекту №8449. Даним законопроектом передбачено впровадження "зелених" аукціонів з 1 січня 2020 рокe (після запуску нового ринку електроенергії). Комітет також ухвалив рішення про зниження зелених тарифів з 2020 року для сонячних електростанцій на 25%, для вітрових станцій на 10%, щоб зменшити витрати споживачів на покупку електроенергії. В Європейському Банку Реконструкції та Розвитку (ЄБРР) вважають, що впровадження нової системи підтримки відновлюваної енергетики дозволить формувати справедливу ціну електроенергії і сприятиме становленню нового конкурентного ринку.

Зараз ви читаєте новину «Міжнародні фінансові організації зупиняють проекти в ВДЕ до прийняття закону про "зелені" аукціони - Укргазбанк». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути