Ексклюзиви
середа, 28 липня 2021 14:29

Міністр розповів, що буде з цінами на продукти восени

Збирання урожаю зернових в Україні відтермінували на два тижні через негоду.

"Надмірні опади призвели до того, що збирання врожаю відклалося на два тижні. З однієї сторони через дощі є проби, особливо у південних регіонах, по збиранню ранньої групи зернових - ячменю, пшениці. А от на фазу вегетації кукурудзи й для соняшнику, які перебувають на етапі запилення, дощі навпаки є ідеальною умовою з точки зору отримання вологи, яка дасть можливість сформувати повноцінний врожай. Тому, якщо говорити загалом щодо кількості опадів за цей календарний рік, то цього більш ніж достатньо для нормального прогнозованого для країни врожаю на рівні 70 мільйонів тонн", - розповів міністр аграрної політики та продовольства Роман Лещенко в ефірі "Сніданку з 1+1".

Автор: Олена ЛУЦЕНКО
  Негода цього року відтермінувала збирання урожаю зернових, але шкоди не завдала
Негода цього року відтермінувала збирання урожаю зернових, але шкоди не завдала

Ціни на сільськогосподарські продукти у жовтні-листопаді знизиться щонайменше на 10%, додав Лещенко.

"Ціни не просто не зростатимуть - вони збалансуються, оскільки 2020 рік був складний. Росли ціни на олію і на цукор, хлібобулочні вироби. Ціна зменшиться, але є одна базова річ, яку Міністерство вже у вересні рухатиме в парламенті. Йдеться про закон про внутрішню торгівлю. Нам треба навести порядок з торговельними мережами, які зловживають монопольним становищем і роблять велику націнку. І ми доходимо до абсурду, коли ціна на українську олію у Польщі нижча, ніж у нас", - розповів Роман Лещенко.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Ціни на базові продукти вдарять по кишені українців: що подорожчає восени

У магазинах України ціни на соняшникову олію перевищили 70 грн за 900 мл. У європейських супермаркетах вона коштує вдвічі дешевше.

Ситуація з олією в Україні унікальна. В усьому світі ціна впала майже на 10 %. В Україні за рік ціна соняшникової олії зросла на 89%. Від початку року - на 59 %. За останній місяць на 3,8%.

На українському ринку всього декілька великих виробників. Тому спекулювати цінами просто. Про це розповів економіст Олег Пендзин.

Зараз ви читаєте новину «Міністр розповів, що буде з цінами на продукти восени». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути