вівторок, 16 жовтня 2018 17:44

Міністр пояснив, як українці отримуватимуть субсидії наступного року

Гроші на оплату комунальних послуг почнуть надходити на персональні банківські рахунки українців з 1 січня 2019 року. Водночас ті, хто вже оформили субсидії або зроблять це до кінця 2018-го, отримуватимуть "комунальні знижки" за діючими правилами.

"З 1 жовтня запущена програма старої системи субсидій. Поки не закінчиться опалювальний сезон, змінювати її не будемо. Вона триватиме до 1 травня. З 1 січня 2019-го паралельно запрацює нова програма. Нею скористаються всі, хто звернуться за субсидіями у січні", - повідомив міністр соцполітики Андрій Рева, пише Обозреватель.

Другий етап монетизації розпочнеться з 1 травня 2019 року. Тоді закінчаться субсидії за минулий опалювальний сезон. Третій етап триватиме з жовтня по грудень 2019-го. Гроші на оплату комунальних послуг на картку отримають всі, хто звернеться за субсидією на опалювальний сезон 2019-2020 років.

При оформленні субсидій українці подають декларацію та заяву. З наступного року також почнуть оформляти власні рахунки у банку. Водночас знімати з них гроші українці не зможуть.

"Підприємство розрахує, скільки субсидіант витратив на комунальні послуги, направить цю інформацію у банк. Той оплатить субсидію і надішле українцеві повідомлення з інформацією про розмір обов'язкового платежу", - наголошує Андрій Рева.

Автор: Обозреватель
  При оформленні субсидій українці подають декларацію та заяву. З наступного року також почнуть оформляти власні рахунки у банку.
При оформленні субсидій українці подають декларацію та заяву. З наступного року також почнуть оформляти власні рахунки у банку.

Щомісяця субсидіанти витрачають на комуналку в середньому не більше 15% від свого доходу, решту компенсує держава. Якщо субсидію витрачати менше норми, то розмір обов'язкового платежу може скоротитися.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Чому українці ще не скоро отримають субсидію грішми

"Якщо у бабусі мінімальна пенсія - субсидія може бути 2000 гривень. Тоді вона платитиме за комунальні послуги 60 гривень. Якщо заощадила, може заплатити 20 гривень. Якщо більше спожила - 80 гривень. У кінці сезону ми все перераховуємо і звіряємо з підприємствами. Банк розблоковує гроші, щоб пенсіонерка з картки зняла готівку, яку вдалося зекономити. Витрачати її можна на власний розсуд", - пояснює міністр.

У 2018 році на субсидії реально знадобиться 36 млрд грн. При цьому у бюджеті заклали 57 млрд, щоб погасити борг за минулі роки. Тому 55 млрд грн у 2019 році вистачить на субсидії.

"Перевірки показали, що з 6,7 мільйонів домогосподарств, які отримували субсидії, 50 тисяч живуть у квартирах більше 120 і будинках більше 200 квадратних метрів. Крім того, влітку за знижками не прийшли 2,5 мільйонів сімей", - пояснює Андрій Рева.

Українцям, щоб отримати субсидію, у декларації не потрібно вказувати офіційний дохід. За винятком тих коштів, які надходять з-за кордону. Також доходів від здачі молока чи квартири в оренду. Адже така інформація відсутня у Державному реєстрі фізичних осіб-платників податків.

Зараз ви читаєте новину «Міністр пояснив, як українці отримуватимуть субсидії наступного року». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути