четвер, 19 квітня 2018 14:22

Металурги закликають Кабмін припинити спецрозслідування щодо сірчаної кислоти

Металурги закликають Кабмін припинити спецрозслідування щодо сірчаної кислоти
Об'єднання підприємств "Укрметалургпром" і Федерація металургів України закликають Кабмін визнати розслідування щодо імпорту сірчаної кислоти як необґрунтованим

Об'єднання підприємств "Укрметалургпром" і Федерація металургів України закликають Кабінет міністрів і Міністерство економічного розвитку і торгівлі країни припинити спеціальне розслідування щодо імпорту сірчаної кислоти як необґрунтоване.

Так, президент Укрметалургпрому Олександр Каленков під час круглого столу "Ринок сірчаної кислоти в Україні: стан та шляхи розвитку" заявив, що можливі обмеження імпорту сірчаної кислоти створять надзвичайну ситуацію із забезпеченням цією сировиною українського ГМК. Він нагадав, що 2014 року її поставки на внутрішній ринок після анексії Криму та окупації Донбасу зменшилися втричі, а ціни зросли майже вдвічі.

За його словами, різке зменшення пропозиції змусило українських металургів збільшити закупівлі сірчаної кислоти у зарубіжних виробників.

"Імпорт вирішує відразу три проблеми. Перша - це об'єктивна нестача внутрішнього ресурсу, друга - це проблема з якістю, оскільки вітчизняна продукція містить втроє-вчетверо більше шкідливих домішок, і третя - це логістика. Ми рахуємо буквально поштучно кількість цистерн, які можуть перевозити продукцію - їх в Україні всього 142. І ці цистерни можуть перевезти за рік 40 тисяч тонн всієї кислоти при потребі в 110 тисяч тонн", - зазначив Каленков.

Глава Укрметалургпрому вважає, що пропозиція щодо закриття українського ринку сірчаної кислоти є надуманою і, більш того, не вирішує проблему дефіциту цієї продукції. "Закрити ринок означає повернутися в катастрофічну ситуацію 2014 року тільки без можливості її вирішення", - наголосив він, додавши, що потрібно прийняти обґрунтоване рішення щодо припинення спецрозслідування, а не створювати нову надзвичайну ситуацію із забезпеченням підприємств ГМК сірчаною кислотою.

Глава Федерації металургів України Сергій Біленький також назвав це розслідування необґрунтованим.

"Українські виробники не в змозі забезпечити потреби внутрішнього ринку тими обсягами, які вони сьогодні пропонують і які, в разі збільшення їхнього власного виробництва, тільки зменшуватимуться. Значить, товарної продукції буде ще менше", - зазначив він.

За словами Біленького, в разі закриття ринку сірчаної кислоти проблеми, з якими зіткнуться коксохіміки і металурги, призведуть до катастрофічних екологічних наслідків і збитків підприємств ГМК.

"Потрібно звернутися до Кабінету міністрів, щоб у МЕРТ на цьому етапі розслідування прийшли до висновку, що розслідування не має ніяких підстав", - констатував глава Федерації металургів.

У серпні 2017 року Міжвідомча комісія з міжнародної торгівлі заявила про намір провести спеціальне розслідування щодо імпортерів сірчаної кислоти за відповідним запитом Сумихімпрому і Східного ГЗК. Метою цих дій є обкладення іноземних постачальників спеціальним митом на ввезення їхньої продукції в Україну.

Зараз ви читаєте новину «Металурги закликають Кабмін припинити спецрозслідування щодо сірчаної кислоти». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути