вівторок, 05 березня 2019 02:10

Медведєв озвучив плани Росії щодо транзиту газу через Україну

Медведєв озвучив плани Росії щодо транзиту газу через Україну
РФ висунула умови для транзиту газу через Україну. Фото: epravda.com.ua

Росія збереже транзит газу у Європу через Україну після 2019 року за певних умов.

"Ми не відмовляємося від транзиту за діючими трубопроводами. Ні "Північний потік - 2", ні "Турецький потік" не передбачають таких рішень ні щодо України, ні щодо інших країн", - сказав прем'єр-міністр Росії Дмитро Медведєв в інтерв'ю виданню Luxemburger Wort.

Однак транзит газу через українську ГТС і після 2019 року можливий при дотриманні певних умов.

Йдеться про врегулювання відносин між зацікавленими компаніями, вигідні економічні та комерційні параметри угоди, а також стабільну політичну ситуацію.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: РФ назвала умови транзиту газу через Україну

Раніше заступник міністра закордонних справ Росії Олександр Панкін заявив, що, якщо РФ і Україна не зможуть домовитися щодо транзиту газу і "залишатимуться проблеми з "Північним потоком - 2", то у європейських споживачів виникнуть труднощі. При цьому він заявив, що Росія готова продовжувати транзит поставок газу в Європу через Україну, але на своїх умовах.

Єврокомісія висунула пропозицію НАК "Нафтогаз України" та російському "Газпрому" щодо умов транзиту газу після 2019 року.

Голова правління НАК "Нафтогаз України" Андрій Коболєв заявив, що пропозиція - "це певна точка відліку", але деталі не розкрив.

"Газпром" заявив, що може зберегти транзит газу через Україну у розмірі 10-15 млрд кубометрів на рік, якщо українська сторона доведе економічну доцільність нового контракту.

Планується, що з кінця 2019 року газотранспортний коридор "Північний потік-2" буде транспортувати близько 55 млрд кубометрів російського газу щорічно з РФ через Балтійське море до Німеччини.

Противники проекту - Польща, країни Балтії, Україна та США - стверджують, що "Північний потік-2" збільшить залежність ЄС від "Газпрому", який вже поставляє близько третини обсягів газу в ЄС.

Зараз ви читаєте новину «Медведєв озвучив плани Росії щодо транзиту газу через Україну». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути