Ексклюзиви
понеділок, 10 червня 2013 20:21

Квоти на імпорт нафтопродуктів призведуть до дефіциту бензину - експерт

Квоти на імпорт нафтопродуктів призведуть до дефіциту бензину - експерт
Леонід Косянчук: перекрити дефіцит вітчизняні НПЗ нині не можуть. Фото: glavcom.ua

У разі запровадження квот на імпорт нафтопродуктів в Україні може виникнути дефіцит цієї продукції.

Про це розповів президент Об'єднання операторів ринку нафтопродуктів України Леонід Косянчук у ефірі Першого ділового каналу.

"За повідомленням профільного міністерства, Україна споживає 10,2 мільйона тонн світлих нафтопродуктів на рік. Імпорт становить 70% - тобто 7,2 мільйона тонн. Пропонується обмеження до 3,5 мільйона тонн імпорту на рік: 2 мільйона тонн бензину і 1,5 мільйона тонн дизельного палива. Таким чином, 3,7 мільйона тонн нафтопродуктів невідомо звідки взяти", - сказав Косянчук.

За його словами, перекрити дефіцит вітчизняні нафтопереробні заводи (НПЗ) нині не можуть.

"Про яке відродження нафтопереробки можна сказати? Що, запрацюють Надвірнянський і Дрогобицький НПЗ? Дуже сумніваюсь. Лисичанский НПЗ міг би заповнити цю нішу, проте як він працюватиме і коли - це компетенція "Роснєфті". Думаю, що з рівнем переробки, який вони мають, і з нинішньою ціною на нафту не будуть вони працювати на внутрішній ринок. Кременьчуцький НПЗ теж не буде збільшувати обсяги. Щебелинський НПЗ суто технічно не зможе. Залишається Одеський НПЗ. За найпозитивніших прогнозів він може дати близько 1 мільйона тонн", - зазначив Косянчук.

Нагадаємо, у щорічному зверненні президента Віктора Януковича до Верховної Ради зазначено, що Україна в разі економічної доцільності може квотувати імпорт нафтопродуктів.

Зараз ви читаєте новину «Квоти на імпорт нафтопродуктів призведуть до дефіциту бензину - експерт». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути