Ексклюзиви
середа, 28 березня 2018 14:42

Хто володіє нафтогазовими родовищами України

Хто володіє нафтогазовими родовищами України
Більшістю спецдозволів на користування нафтогазовими родовищами володіють українці. Фото: Еспресо.TV

В Україні від початку року видали понад 474 спеціальних дозволів на користування нафтогазовими ділянками надр. З них 267 належать держпідприємствам. 204 знаходиться у власності приватних компаній.

Більшість спецдозволів держкомпаній контролює Нафтогаз. Водночас половиною дозволів приватним компаніям володіють олігархи. Серед них Ігор Коломойський, Геннадій Боголюбов, Віктор Пінчук, Рінат Ахметов, Павло Фукс. Також нардепи Ігор Котвицький, Вадим Новинський, Леонід Козаченко, Юхим Звягільський, Олександр Онищенко та екс-міністр екології уряду Азарова - Микола Злочевський, пише "Економічна правда".

Таким чином, спецдозволи видали 114 приватним фірмам. 83 з них мають лише 1 спецдозвіл. 1 компанія володіє 19. А об'єднання з 14 підприємств, що підконтрольне 1 особі має 38 дозволів.

Так, 19 дозволів належать ТОВ "Іст Юроуп Петролеум". Раніше це була фірма ТОВ "Голден деррік". Її пов'язували з екс-міністром енергетики та вугільної промисловості Едуардом Ставицьким. Зараз компанія підконтрольна російсько-українському олігархові Павлу Фуксу.

Об'єднання з 14 компаній, що володіє 38 дозволами, підконтрольне скандальному екс-міністру уряду Азарова Миколі Злочевському.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Україна може втратити $5 млрд через корупцію у Держегеонадрах

За "бенефіціарним критерієм" приватні компанії можна розділити на ті, які вказали своїх бенефіціарів. До них зараховують 86 компаній із 114. Щоправда, у 16 з них кінцеві власники відрізняються від вказаних у реєстрі. Тому вони належать до другої групи.

Третя група – це 37 компаній, які правдиво вказали бенефіціарів. Це підтверджує інформація з офіційних сайтів компаній, держреєстрів, повідомлень у ЗМІ.

Про бенефіціарів 28 компаній у реєстрі взагалі немає інформації. Водночас неподання реєстратору інформації про кінцевого власника карається символічним штрафом від 5,1 тис. грн до 8,5 тис. грн. Крім того, серед фірм, що володіють нафтогазовими спецдозволами, майже немає відомих міжнародних корпорацій чи іноземних видобувних компаній.

Українська газовидобувна галузь може отримати нового іноземного інвестора. Словацька нафтогазова компанія Nafta має намір інвестувати $200 млн у розвідку та видобуток вітчизняного газу. Відповідні заяви були зроблені представниками Nafta та її основного акціонера холдингу EPH під час нещодавного візиту до Києва. Так, директор з розвідки та видобутку Йозеф Левоча представив плани по розробці Юзівської ділянки.

Зараз ви читаєте новину «Хто володіє нафтогазовими родовищами України». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути