четвер, 26 червня 2014 12:16

Кримчан примусять віддати кредити українським банкам

Кримчан примусять віддати кредити українським банкам
фото: zhitomir-online.com

Позичальникам у анексованому Криму доведеться повернути українським банкам раніше взяті кошти.

Представники Центробанку Росії все-таки побували в Україні і провели відповідні переговори з Нацбанком, повідомляє Forbes, за інформацією Обозреватель.

"Хоча офіційна позиція ЦБ РФ, зі зрозумілих причин, відсутня, схоже, сторони домовилися про те, що борги перед українськими банками не будуть"подаровані" тим, у кого вони є. У разі неповернення кредитів кримських позичальників чекатимуть судові позови, спілкування з російськими колекторами і неможливість кредитування у російських банках, що працюють в Криму ", - пише видання.

Після анексії території АРК над українськими банками нависла загроза збитків на суму понад 20 млрд гривень. Нацбанк своєю постановою № 260 обірвав фінансові зв'язки між півостровом і материковою Україною, але як банкам повернути свої активи - пояснення від держави так і не послідувало.

Заступник голови Центробанку Росії Михайло Сухов повідомив, що Банк Росії не може прийняти будь-яких рішень, юридично значущих для виконання зобов'язань підприємствами та громадянами Криму перед банками України.

"Разом з тим, ми виходимо з того, що сумлінне ставлення до взятих на себе фінансових зобов'язаннь має бути обопільним як для банків, так і для їх клієнтів", - говорить Сухов.

Асоціація російських банків, в свою чергу, звернулася до жителів Криму із закликом про виконання своїх кредитних зобов'язань перед банками України з метою недопущення "неприємних ситуацій", які можуть виникнути у зв'язку з судовими позовами з боку українських фінустанов.

"Найбезпечніше поведінка - проводити погашення боргу, точно дотримуючись умов договору", - підкреслили в Асоціації.

При цьому близько двох тижнів тому радник голови правління Російського національного комерційного банку (РНКБ) Руслан Ареф'єв заявив, що банк не буде кредитувати підприємства, які не розрахувалися з українськими фінустановами.

Варто відзначити, що якщо на 1 квітня кредитний портфель українських банків в Криму становив близько 20 млрд гривень, то на 1 червня на балансі банків України значилося у 2,5 рази менше коштів - лише близько 8,5 млрд гривень. Решта боргів, найімовірніше, "пішли" в портфелі російських банків, або ж переуступлені колекторам. Водночас активи ПриватБанку та Ощадбанку, ймовірно, були списані, і ці банки зможуть їх повернути лише в порядку заперечування нанесення збитку в міжнародних судах.

Раніше повідомлялося, що всього вкладників, що зберігали заощадження в українських банках, що призупинили свою діяльність в Криму, близько 300 тисяч.

Зараз ви читаєте новину «Кримчан примусять віддати кредити українським банкам». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути