середа, 30 червня 2021 21:10

Кредит на житло: коли іпотека стане доступною

Кредит на житло: коли іпотека стане доступною
Інколи людина хоче оформити іпотеку, але не відповідає певним параметрам. Фото: pixabay.com

В Україні за три місяці роботи програми "доступної іпотеки" під 7% уклали трохи менше 500 угод.

Наприклад, в Австрії ставки за іпотечними кредитами становлять 2-4%. Строк кредитування – до 30 років, розмір першого внеску – у середньому 25%. Розмір місячного внеску за кредитом становить до 40% від сімейного доходу, пише mind.ua.

Схожа ситуація в Іспанії, Італії та Польщі. Крім того, мінімальний перший внесок складає 10%.

"Моїм фаворитом серед країн у питанні доступності іпотеки є Німеччина. У березні торік там зафіксували найнижчий відсоток річної ставки – 0,68%. У серпні минулого року ставка строком на 10 років становила 0,75%, на 15 років – трохи більше 1%. На сьогоднішній день ці цифри коливаються в діапазоні від 1,3 до 2%. Розмір першого внеску – від 20%. Україні до таких показників потрібно ще рости", - пояснює президент компанії "Київміськбуд" Ігор Кушнір.

За його словами, треба перейти до купівлі майнових прав на нерухомість.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Податок за квартири: хто отримає нові платіжки

"Сьогодні запитання "Чи надавати житло, що будується, в іпотеку?" вирішує банк. А придбання майнових прав дозволило б у рази збільшити кількість договорів і підтримати будівельну галузь. Звісно, виникають сумніви в надійності забудовників, тому банки і перестраховуються", - додає він.

Радить розширити критерії для участі в програмі. Інколи людина хоче оформити іпотеку, але не відповідає певним параметрам.

Попит на нерухомість в Україні зростає. Одна з причин — банки пропонують кредити на житло під 9–9,5%. До цього процесу долучилася держава, процентні ставки почали знижуватися. Побільшало покупців, які згодні доплатити до основної ціни квартири ще кілька тисяч доларів, аби її не продали, доки вони узгодять усі питання з банком. Підготовка документів на звичайну угоду купівлі-продажу в нотаріуса займає три-п'ять робочих днів. Коли купуєш житло в кредит, доведеться чекати від двох тижнів до місяця. Бо до підготовки документів долучаються оцінники, банківські юристи та менеджери.

Зараз ви читаєте новину «Кредит на житло: коли іпотека стане доступною». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути