середа, 23 травня 2018 10:46

Костянтин Паршин: рейдер може "зайти" на підприємство через співробітників, які образились, або ненадійних акціонерів

Костянтин Паршин: рейдер може "зайти" на підприємство через співробітників, які образились, або ненадійних акціонерів
Засновник юридичної компанії "Придніпров'я" Костянтин Паршин радить не шкодувати ресурсів на превентивні заходи та щоденний захист своїх активів задля збереження власного бізнесу від рейдерських захоплень

Недостатня робота зі своїм колективом, негативна обстановка на підприємстві може стати несподіваним, але цілком закономірним фактором, який допоможе рейдерам захопити бізнес.

Таку думку висловив засновник юридичної компанії "Придніпров'я" Костянтин Паршин.

За його словами, один з найлегших і найпоширеніших способів здійснити рейдерське захоплення - це купити ненадійних акціонерів або використовувати співробітників підприємства, які образились на керівництво чи власників. Рейдеру необхідні "внутрішні агенти" на підприємстві для отримання інформації, даних на керівників, а, може, і як наслідок, допомоги в здійсненні захоплення. Тому бізнесу варто більше уваги приділяти атмосфері в колективі, рівнем задоволеності співробітників, а також не допускати появу ворогів серед акціонерів.

Якщо все ж щось з вищеописаного сталося, то слід готуватися до наступних дій рейдерів. На першому етапі почнеться збір інформації та наведення довідок про підприємство, ознайомлення з його юридичним минулим, спостереження за роботою компанії, і можливо навіть прослуховування телефонів і вивчення особистого життя менеджменту.

"Далі рейдер почне піклуватися про перереєстрацію підприємства на підставних осіб, вносячи до державних реєстрів фіктивні дані про зміни в складі засновників або акціонерів. Далі справа за малим - проведення фіктивних зборів акціонерів або засновників, де обирається нове керівництво. Надалі вносяться зміни в дані фірми у всіх державних органах, а потім вже здійснюється захоплення фізичних активів підприємства", - говорить Костянтин Паршин.

Після фіктивної перереєстрації новий директор може здійснювати розпорядження майном підприємства, відчужувати його активи, укладати договори і угоди купівлі-продажу, які, найчастіше, відбуваються не один раз, а декілька, щоб в результаті мати сумлінного покупця активів, інтереси якого буде захищати суд.

Щоб протистояти рейдерам, потрібно як мінімум кожен день пам'ятати про те, що рейдерське захоплення може статися в будь-який момент. За словами Костянтина Паршина, багато бізнесменів даремно ігнорують первинні ознаки атаки, яку готують, через що, в результаті, програють рейдерам. До таких ознак можна віднести несподівану появу активності контролюючих органів, отримання необгрунтованої кореспонденції від судів та інших державних органів, що носять дивний характер перевірки, вихід на зв'язок невідомих осіб, що пропонують партнерство, які нав'язують будь-які дії або роблять привабливі пропозиції. Сюди ж слід віднести пропажу документів, печаток, інших реквізитів, явну скупку однією особою безлічі акцій або боргових зобов'язань компанії.

"Якщо щось з перерахованого вище відбулося або відбувається, необхідно застосовувати всі можливі методи захисту від можливого рейдерського захоплення. Для початку слід актуалізувати всю реєстраційну інформацію - отримати виписки з реєстрів, від фіскальної служби, де перевірити, чи не відбулося яких-небудь змін. Таку процедуру в принципі бажано проводити регулярно, тим більше, сьогодні це можна робити без будь-яких труднощів за допомогою системи електронного доступу до державних баз даних", - зазначив Костянтин Паршин.

У випадку з акціонерними товариствами, для захисту можна зробити відповідну скупку акцій, провести додаткову емісію акцій, посилити юридичний захист і обзавестися новими адвокатами і додатковою охороною, а паралельно з цим, радить Костянтин Паршин, перевірити чи працюють на зовнішніх ворогів співробітники підприємства або засновники, намагаючись якомога більшу кількість людей залучити на свою сторону і підсилити корпоративні взаємини.

Допоможе попередити втручання в роботу компанії самостійне періодичне внесення змін до реєстраційних даних підприємства, проведення регулярного внутрішнього аудиту, внесення змін до статуту компанії, де варто передбачити такі положення, які максимально зможуть ускладнити рейдерам спробу захоплення.

У країнах, де рейдерство досить або сильно розвинене, до яких налеить і Україна, кожен бізнесмен, який досяг хоча б мінімального успіху і стабільного прибутку, повинен як мінімум вивчати моделі поведінки рейдерів і найпоширеніші форми і методи захоплень, а як максимум щодня перевіряти і зменшувати всі можливі ризики, які можуть призвести до втрати контролю над активами. Щоб не дізнатись одного ранку, що бізнес вам вже не належить, необхідно не шкодувати ресурсів на превентивні заходи та щоденний захист своїх активів, впевнений засновник юридичної компанії "Придніпров'я" Костянтин Паршин.

Зараз ви читаєте новину «Костянтин Паршин: рейдер може "зайти" на підприємство через співробітників, які образились, або ненадійних акціонерів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути