вівторок, 05 квітня 2016 10:43

Колоди занесуть до електронного реєстру

Колоди занесуть до електронного реєстру

Для утруднення підробки документів Держлісагентство має намір з 1 липня запровадити єдину систему електронного обліку деревини для постійних лісокористувачів. Це унеможливить підробку документів на деревину, 20% якої рубається незаконно, розповіла перший заступник глави Держлісагентства Христина Юшкевич.

Про це пише УНІАН.

"Цього року у нас головне завдання - впровадження єдиної системи обліку деревини. Ми розраховуємо на те, що вона запрацює з 1 липня. Вона унеможливить підробку документів", - сказала Юшкевич.

При цьому вона зазначила, що підприємства Держлісагентства реалізують всю деревину за спеціальною товарно-транспортною накладною, а інші лісокористувачі користуються накладними старого зразка. Держлісагентство пропонує впровадити єдину форму товарно-транспортної накладної, яка буде пов'язана з електронним обліком та іншими документами.

"Якщо вся ця система запрацює, то ми зможемо мінімізувати тіньовий обіг деревини. Якщо його не буде, то і не буде можливості незаконно реалізовувати деревину", - додала заступник голови Держлісагентства.

За словами Юшкевич, Держлісагентство також розробило прозорий порядок продажу деревини.

Юшкевич розповіла, що в 2015 році лісова охорона зафіксувала понад 1,7 тис. незаконних рубок, обсяг яких склав 24,1 тис. куб. м, що принесло 84,7 млн ​​грн збитків. За цими фактами відомство передало 181 справу до правоохоронних органів. При цьому Держлісагентство привернуло до дисциплінарної відповідальності 1086 посадових осіб і звільнило 108 співробітників, в тому числі деяких керівників лісозаготівельних підприємств.

Юшкевич також зазначила, що останнім часом злочинні угруповання організовують напади на представників лісової охорони. Для вирішення цієї проблеми місцевих управлінь залучають до охорони лісу військовослужбовців, демобілізованих із зони проведення АТО.

Нагадаємо, експерти оцінюють обсяг тіньового ринку в 20%, або 2 млрд дол. При загальній річній рубці в 14-15 млн куб. м обсяг "чорного" лісу досягає 3 млн куб. м.

В управлінні Держлісагентства знаходяться 73% лісів країни. Решта 27% належать іншим лісокористувачам, які, за офіційними даними, в рік рубають близько 1,5 млн кубометрів лісу.

Зараз ви читаєте новину «Колоди занесуть до електронного реєстру». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути