




Львівяни Анатолій та Оксана Кептнари готують чорнослив і продають його через соцмережі.
"На хрестини нашої доньки чоловікова мати привезла мішок чорносливу. Ми подали його на десерт зі збитими вершками. Це була страва, яку гості ще довго обговорювали", — розповідає Ольга Кептанар.
Ольга запропонувала продати частину чорносливу, який привезла свекруха. Опублікували оголошення в соціальній мережі — і за п'ять хвилин уже мали десятки запитів. Так виникла концепція сімейного бізнесу.
Анатолій воював на фронті, а коли повернувся, потрібна була реабілітація і повернення до цвільного життя. Подружжя вирішило сушити і продавати чорнослив.
"Сливи збираємо на Хмельниччині, звідки чоловік родом. Чоловік обожнює садівництво, і після військової служби, після аварії та операції, яку він переніс, це чудова реабілітація. Робота тяжка, доводиться тягати важкі мішки та дрова, але там він щасливий", - каже Ольга.
Сливи в'ялять на фруктових дровах, а потім Анатолій привозить чорнослив до їхнього будинку на Львівщині. Чорнослив миють, чистять і пропарюють, видаляють кісточки.
"Ми робимо чорнослив так само, як і наші предки. Перевіряємо кожен фрукт, клієнти отримують тільки найкраще. Чорнослив був однією з перших страв, яку скуштувала наша донечка, вона й досі може "позичити" трохи на кухні, поки ми не бачимо", — додає Ольга.
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Рекордно подорожчали українські яблука
Торік подружжя дізналося про проект МОМ із реінтеграції ветеранів, фінансований ЄС, і Ольга наполягла, щоб Анатолій подав заявку. Він успішно захистив бізнес-план й отримав грант: електронні ваги та холодильник.
"Ми не переживаємо, що чорнослив зіпсується. Ми економимо час, бо можемо ходити на пошту для надсилання замовлень раз на тиждень, і наш бізнес-сезон триває до наступного літа", — пояснює Ольга.
За сезон подружжя продає 1, 5 тонни чорносливу. Готову продукцію відправляють поштою. Кілограм чорносливу без кісточок коштує 130 грн. За сливи з кісточками доведеться заплатити 80 грн.
Киянка Юлія Курак покинула роботу маркетологом і почала пекти пироги. Першу продукцію робила вдома і вкладення у пекарню становили близько 4 тис грн.
Коментарі