середа, 25 вересня 2019 21:10

Коли зникне контрабандний товар: думка експерта

Коли зникне контрабандний товар: думка експерта
Кількість нелегальної продукції зменшиться, коли підприємців зобов'яжуть встановлювати касові апарати та чесно реєструвати прибуток. Фото: Еспресо.TV

В Україні масово торгують фальсифікатом. Продають палену горілку, цигарки без акцизних марок. У результаті підприємці мають надприбутки, але не сплачують податки у державний бюджет, розповів Gazeta.ua економіст Олександр Охріменко.

"Підприємців треба змусити встановити касові апарати. Тоді вони не зможуть зловживати і продавати контрабандний товар. Зрозуміло, що будуть ті, які згорнуть бізнес. Інші почнуть працювати легально", - пояснює Охріменко.

Сервіс обслуговування та захист прав клієнтів зросте.

"Якість товарів та послуг підвищиться, хоча вони однозначно подорожчають. Якщо підприємці почнуть чесно сплачувати податки, то закладуть витрати у кінцеву вартість продукції", - каже економіст.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Захмарні відсотки та незахищені споживачі: як зміниться робота ломбардів і кредитних спілок наступного року

У Європі касові апарати є навіть у продавців на ринку, додає він.

"В Україні касові апарати не настільки дорогі, як всі лякають. Коштують у межах 400 гривень. Щоб прив'язати до себе клієнтів, банки готові здавати в оренду та обслуговувати апарати за символічну 1 гривню. Крім них можна використовувати смартфони, планшети. За допомогою спеціального програмного забезпечення", - підсумовує Охріменко.

Малий бізнес у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг зобов'язали встановлювати касові апарати. Вимоги стосуються ФОПів 2-4 групи платників податків. Апарати не треба встановлювати продавцям на ринку, в секонд-хендах. Відповідні закони наберуть чинності за 6 місяців після офіційної публікації. Кабмін має прийняти нормативно-правові акти, необхідні для їхньої реалізації.

Зараз ви читаєте новину «Коли зникне контрабандний товар: думка експерта». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути