неділя, 14 квітня 2019 21:10

Коли в Україні запрацює вільний ринок газу

Коли в Україні запрацює вільний ринок газу
Для населення ціни на газ встановлює Кабінет міністрів. Фото: Уніан

В Україні вільний ринок природного газу існує тільки для юридичних осіб. Останні з сотні постачальників можуть обрати найкращі пропозиції за вигідними цінами. Так, сьогодні промисловий споживач купує газ дешевше, ніж побутовий, розповів Gazeta.ua заступник начальника департаменту енергоефективності Нафтогазу Олексій Хабатюк.

"Для населення ринку газу не існує. Ціни встановлює Кабмін. Визначає фіксовані умови, за якими Нафтогаз продає ресурс газзбутам. Ринок газу не з'явиться поки не відмінять спеціальні зобов'язання та встановлять вільне ціноутворення", - пояснює Хабатюк.

За його словами, вже сьогодні українці можуть змінити постачальника газу. Однак проблеми з облгазами це не вирішить.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Не лякають ні штрафи, ні перевірки: як покарати облгази за зайві обсяги газу

"Облгази та постачальники газу - різні види діяльності. Останніх в області, де працює облгаз, може бути безліч. Проблема в тому, що облгаз - це природна монополія, яка керує, ремонтує та обслуговує газові мережі. Зрозуміло, що їх не може бути багато, вони єдині. Крім того, газзбути належать облгазам", - наголошує експерт.

Експерт називає процедуру зміни постачальника не досконалою. Адже споживач не може перейти до іншого постачальника поки не покриє всі борги перед попереднім. Тобто оплатить навіть зайві обсяги газу, які незаконно нараховують облгази.

Кабмін доручив Нафтогазу знизити ціну газу для населення з 8,55 до 8,38 грн за кубометр. Це на 2% дешевше. Нафтогаз чекає відповідну постанову уряду. У компанії кажуть, що готові виконати її. Водночас з квітня їхня компанія-постачальник вже знизила вартість газу для побутових споживачів.

Зараз ви читаєте новину «Коли в Україні запрацює вільний ринок газу». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути