Ексклюзиви
неділя, 02 червня 2019 21:10

Коли подорожчає газ для населення

Коли подорожчає газ для населення
Найближчі 3 роки газ подорожчає близько на 50%. Фото: dsnews.ua

Влітку газ для населення трохи подешевшає. Однак ціна стрімко зросте восени, розповів Gazeta.ua фінансовий експерт Олексій Кущ.

"Найближчі 3 роки газ подорожчає приблизно на 50%, а реальні доходи населення зростуть на 20-25%. Щороку додаватимуть трохи менше 10%. Тобто темпи зростання вартості газу вдвічі перевищуватимуть динаміку зростання доходів населення", - пояснив експерт.

За його словами, підвищення ціни на газ буде проходити паралельно зі зміною правил для субсидіантів.

"Найближчий рік кількість субсидіантів скоротиться на 10%, або 300-400 тисяч домогосподарств - понад 1 мільйон людей. Це відбудеться не за рахунок зростання доходів, а за рахунок введення більш жорстких критеріїв при оформленні субсидії", - каже Олексій Кущ.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Пояснили, від чого залежить вартість комунальних послуг

За словами директора дослідницького центру "Інститут міста" Олександра Сергієнка, в Україні правила надання субсидій виписані так, що тарифи зростають, а кількість субсидіантів падає.

"Попередні опалювальні сезони допомогу отримували близько 6,5 мільйонів домогосподарств. Цьогоріч їх кількість скоротилася до 3,3 мільйонів. Уряд ще 1 травня 2018-го змінив правила оформлення субсидій і у такий спосіб штучно відсік частину домогосподарств", - пояснює він.

За останні 2 роки заборгованість з оплати комунальних послуг зросла втричі. На 1 січня 2017-го становила 23 млрд грн. У лютому 2019-го - 69 млрд.

У липні на 500 грн подешевшає газ для населення. Без ПДВ та послуг транспортування коштуватиме 5803 грн за 1 тис. куб. м. До цього ціну знизили у травні - з 8550 до 8247 грн за 1 тис. куб. м з ПДВ. Тоді ж уряд розробив новий механізм визначення вартості газу. Якщо ринкова ціна для промисловості буде нижчою за встановлену урядом для населення, то й остання знизиться.

Зараз ви читаєте новину «Коли подорожчає газ для населення». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути