Головна причина зростання цін в Україні – паніка. Люди масово скуповують продукти. Бояться, що карантин затягнеться, розповів Gazeta.ua економіст Олександр Охріменко.
"Товари дорожчають як у великих торговельних мережах, невеликих магазинах, так і на роздрібних базарах. Останні до речі, щоб їх не закрили, тепер називаються гуртовими. Торгівля не збирається просто спостерігати за ажіотажем, а швидко піднімає ціни. Цей процес зупинити не можливо. Така ситуація повторювалася під час кожної кризи", - пояснює він.
Додає, що деякі імпортні продукти коштують дешевше, ніж вітчизняні.
"Під час паніки люди традиційно купують найдешевші українські крупи, молочку. Тепер наші продукти знову завезли в магазини, але за більш високими цінами. Тому і виходить, що імпортні залишки зі старих поставок коштують дешевше. Наприклад, рис, макарони", - каже Охріменко.
За його словами, дефіциту продуктів не буде. Так, 2019-го зібрали 83 млн т зерна. За рік з урахуванням кормів, запасів, втрат споживаємо максимум 22 млн.
"У короткостроковій перспективі можуть виникнути проблеми з поставками. Зараз багато водіїв хворіє, на в'їздах установили блок-пости. Для торговельних мереж це ще одне виправдання, чому треба піднімати ціни", - прогнозує економіст.
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Хліб дорожчає: виробники пояснили, як стримати ціну
Припускає, що гречка, борошно, цукор можуть подешевшати у травні-червні.
"Люди уже запаслися продуктами, а гроші незабаром закінчаться. Коли магазини завезуть чергову партію товару, то попиту на неї не буде. Доведеться розпродувати за нижчими цінами", - каже Охріменко.
З початку березня у деяких регіонах гречка подорожчала на 50%, цукор - на 16%, свідчать дані Антимонопольного комітету. Картопля в ціні зросла на 60%, удвічі подорожчала морква та цибуля.
Коментарі