Ексклюзиви
вівторок, 31 березня 2020 15:14

Коли долар подешевшає: думка економіста

Коли долар подешевшає: думка економіста
Нацбанк намагається знизити ажіотажний попит на валюту в Україні. Тому наповнює ринок готівковим доларом. Фото: pixabay.com

Гривня може зміцніти у другому півріччі 2020-го, розповів Gazeta.ua економіст Ярослав Жаліло.

"Верховна Рада 30 березня розблокувала два важливі законопроєкти, які стояли на заваді отриманню коштів від МВФ (про ринок земель сільськогосподарського призначення та про вдосконалення механізмів регулювання банківської діяльності. – Gazeta.ua). Очевидно, що допомога все-таки надійде. Тобто ризики дефолту та дефіциту валютних резервів Нацбанку суттєво скоротяться. Це зміцнить довіру до гривні. Коли карантинні обмеження знімуть, вдасться відновити зацікавленість іноземних інвесторів, експортні поставки. Поки ж що курс коливатиметься навколо нового прогнозу Мінекономіки – 29,5 гривні за долар", - пояснює економіст.

Додає, що на курс долара також впливають темпи відновлення глобальної економіки від коронакризи.

"Останнім часом відзначено оптимістичний тренд із індексами глобальних фінансових ринків. Наприклад, індекс Dow Jones різко піднявся. Сполучені Штати вкладають величезні кошти у стимулювання власної економіки. Це зі свого боку послаблюватиме курс долара. Тобто зростатиме доларова інфляція", - говорить Жаліло.

Нацбанк намагається знизити ажіотажний попит на валюту в Україні. Тому наповнює ринок готівковим доларом.

"Це дасть змогу зменшити різницю між продажем та купівлею валюти. Адже часто бачимо надмірно завищений курс продажу доларів. Також збільшить кількість готівки, яку можна буде придбати в обмінниках чи банках. Це однозначно послабить зацікавленість населення. Вже сьогодні люди рідше купують долари", - каже Жаліло.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Люди мають працювати: Шмигаль розповів про варіанти карантину

Припускає, що валюту в основному обмінюють ті, хто хоче на певний час згорнути бізнес або планує на тривалий термін перевести в долари гривневі заощадження.

"Купувати валюту на короткий проміжок часу сенсу немає. Можете багато втратити. Курс купівлі сьогодні виявиться значно вищим, ніж курс продажу через 2 місяці", - пояснює економіст.

Долар стрімко почав дорожчати з 9 березня 2020-го. До цього переважно дешевшав. Найдешевше коштував у вересні 2019-го - 24,08 грн. На 31 березня Національний банк встановив курс на рівні 28,06 грн/дол.

Зараз ви читаєте новину «Коли долар подешевшає: думка економіста». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути