четвер, 02 січня 2020 11:06

Коли Україна напряму купуватиме російський газ

Коли Україна напряму купуватиме російський газ
2014-го Україна була найбільшим клієнтом Газпрому. Фото: Зеркало недели

Україна не готова до прямих поставок газу з Росії.

"Ми ще не дозріли для повернення до прямих постачань. Але питання навіть не в цьому. Газовий ринок України має функціонувати виключно на підставі норм Євросоюзу, Третього енергетичного пакета. Щоб наша енергетика була інтегрована в європейську енергетику. В правилах ЄС не написано, що ти не повинен купувати газ у певної країни", – повідомив віцепрем'єр із питань європейської та євроатлантичної інтеграції Дмитро Кулеба, пише "Інтерфакс-Україна".

За його словами, Росія не повинна використовувати газ як інструмент шантажу, як це було до 2014 року.

"Коли створимо цілісний енергетичний газовий ринок за нормами ЄС, не можемо заборонити компаніям купувати газ у Газпрому відповідно до їхніх домовленостей. Однак Газпром гратиме в Україні виключно за європейськими правилами та нормами. Він не матиме монополії, не матиме можливості нав'язувати свої умови. Буде одним із гравців", – додав Кулеба.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Нафтогаз відділився від ГТС України

2014-го Україна була найбільшим клієнтом Газпрому.

"Україна вже ніколи не буде найбільшим клієнтом російської компанії, оскільки диверсифікація ринків і функціонування газового ринку в нормах ЄС не дозволить цього. Можливо, теоретично, Нафтогаз купуватиме газ безпосередньо в Газпрому на певному етапі, але виключно в рамках ринкових механізмів, без корупції та "газової голки", – підсумував Кулеба.

Україна підписала контракт на транзит газу на 5 років. За цей період отримає щонайменше $7 млрд. Мінімальні гарантовані обсяги прокачки становитимуть 65 млрд куб. м газу на перший рік та 40 млрд куб. м на наступні 4 роки. При цьому фактичні обсяги можуть бути вищими. Додаткові з більшою гнучкістю бронювання будуть оплачуватися за вищим тарифом.

Зараз ви читаєте новину «Коли Україна напряму купуватиме російський газ». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути