Ексклюзиви
понеділок, 30 березня 2020 21:10

Коли подешевшають продукти

Коли подешевшають продукти
Гречка, борошно, цукор можуть подешевшати у травні-червні. Фото: pixabay.com

Головна причина зростання цін в Україні – паніка. Люди масово скуповують продукти. Бояться, що карантин затягнеться, розповів Gazeta.ua економіст Олександр Охріменко.

"Товари дорожчають як у великих торговельних мережах, невеликих магазинах, так і на роздрібних базарах. Останні до речі, щоб їх не закрили, тепер називаються гуртовими. Торгівля не збирається просто спостерігати за ажіотажем, а швидко піднімає ціни. Цей процес зупинити не можливо. Така ситуація повторювалася під час кожної кризи", - пояснює він.

Додає, що деякі імпортні продукти коштують дешевше, ніж вітчизняні.

"Під час паніки люди традиційно купують найдешевші українські крупи, молочку. Тепер наші продукти знову завезли в магазини, але за більш високими цінами. Тому і виходить, що імпортні залишки зі старих поставок коштують дешевше. Наприклад, рис, макарони", - каже Охріменко.

За його словами, дефіциту продуктів не буде. Так, 2019-го зібрали 83 млн т зерна. За рік з урахуванням кормів, запасів, втрат споживаємо максимум 22 млн.

"У короткостроковій перспективі можуть виникнути проблеми з поставками. Зараз багато водіїв хворіє, на в'їздах установили блок-пости. Для торговельних мереж це ще одне виправдання, чому треба піднімати ціни", - прогнозує економіст.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Хліб дорожчає: виробники пояснили, як стримати ціну

Припускає, що гречка, борошно, цукор можуть подешевшати у травні-червні.

"Люди уже запаслися продуктами, а гроші незабаром закінчаться. Коли магазини завезуть чергову партію товару, то попиту на неї не буде. Доведеться розпродувати за нижчими цінами", - каже Охріменко.

З початку березня у деяких регіонах гречка подорожчала на 50%, цукор - на 16%, свідчать дані Антимонопольного комітету. Картопля в ціні зросла на 60%, удвічі подорожчала морква та цибуля.

Зараз ви читаєте новину «Коли подешевшають продукти». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути