четвер, 16 січня 2020 05:29

Коли кредити стануть дешевими - розповідає економіст

Коли кредити стануть дешевими - розповідає економіст
Голова Комітету економістів України Андрій Новак: "У цивілізованих країнах іпотеку дають під 1-5% річних". Фото: Gazeta.ua

Довгострокові кредити українці беруть неохоче. Для цього є об'єктивні причини та декілька важливих факторів, кажуть економісти.

Про зниження облікової ставки НБУ та перспективи довгострокового кредитування голова Комітету економістів України Андрій Новак розповів в інтерв'ю Gazeta.ua.

Представники Нацбанку заявляють про зниження облікової ставки. Що це значить для українців? Чи покращиться ситуація з довгостроковими кредитами?

- Зниження кредитних ставок - це добре. Але навіть при ставці у 8-10% річних мало буде охочих взяти довготривалий кредит під житло на 10, 15 чи 20 років. Треба знижувати ще більше, щоб з'явилися бажаючі - люди, які розуміють, що вони зможуть обслуговувати ставку у 2-3%, чи навіть 4-5%. Бо навіть 10% - це вже дуже серйозне навантаження. Плюс у нас непрогнозована ситуація з курсом гривні

Навіть при ставці у 8-10% річних мало буде охочих взяти довготривалий кредит під житло

Перший заступник голови Нацбанку Катерина Рожкова в інтерв'ю сказала: "Сьогодні для банків ціна гривневого ресурсу становить 8-9%. Тобто можна говорити про іпотеку під 14-15% річних". Наскільки це реально?

- Це вони мріють про таке. Як може бути ціна для банківської системи 8-9%, якщо депозити на сьогодні близько 15%. Можливо, вона говорить про якісь перспективи. Або мала на увазі прогноз голови НБУ, який сказав, що ще до кінця 2020 року облікова ставка може сягнути 10%. "Можливо" - це одне, а от коли вона сягне таких значень - це зовсім інше.

Тут все одно є часовий лаг, поки рівень облікової ставки опустить загальний рівень депозитних ставок і, відповідно, потім і кредитних. Це відбувається не миттєво. Тому що банки зараз оперують тими грошима, під які залучають депозитні кошти. Як правило, тривалість більшості депозитів пів року - рік. Тому лаг змушуватиме їх не одразу, а поступово знижувати і депозитні ставки, і кредитні після зниження облікової ставки від НБУ. Але поки що навіть його зниження до 8% немає.

Сьогодні іпотечне кредитування в Україні практично відсутнє. Головна причина - високі ставки в банківській системі України. За ними кредитуватися, а тим більше на довгий період і під такі відсотки - це майже довічне ярмо на будь-якій сім'ї.

Які зараз реальні банківські ставки в Україні?

- У банківській системі ставка по кредитах у гривні понад 20%. Нацбанк потроху знижує облікову ставку, тому вона (кредитна ставка - Gazeta.ua) потроху знижується. Фонди, які виділяють кошти на нібито цільове іпотечне молодіжне кредитування, мають настільки невеликі суми, що там мова йде буквально про декілька десятків квартир на рік. У масштабах України це фактично ніщо.

Сьогодні іпотечне кредитування в Україні практично відсутнє

Є шанс відновити іпотечне кредитування?

- Шанси відновити кредитування - не лише іпотечне але й загальне - будуть тільки тоді, коли знизиться кредитна ставка в банківській системі. Створити окремо взяту кредитну ставку по окремих програмах неможливо. Це можна зробити лише за рахунок спеціальних фондів, що фінансуються з держбюджету. Та державний бюджет України досить бідний. Третина його коштів просто йде на обслуговування держборгу. Решта на досить скромне фінансування по всіх статтях: освіті, медицині, обороні тощо. Тому на окремі фондові програми - чи то по житловому кредитуванню, чи на підтримку аграріїв - виділяються невеликі суми. Як правило, розподіляються ще й за корупційними схемами, для своїх. Тому в масштабах країни такі цільові фондові програми ніяку проблему не вирішують.

Єдиний шлях - кардинальне зниження загальних кредитних ставок у банківській системі, щоб люди та підприємства могли під низькі ставки спокійно брати кредити. Чи то для розвитку підприємства, чи на придбання житла.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Зарплата у 40 тис. грн, пенсія у 20 тис. грн — міністр економіки шокував заявою

Можливо державі треба більшу увагу звернути на молодіжні іпотеки? Багато молодих сімей орендують житло і платять за нього гроші, які фактично переходять у тінь. З них рідко, хто сплачує податки.

- Це не складно. Для цього необхідно розробити спеціальну програму. Мають бути три сторони: забудовник, банк і держава. Держава має запропонувати і забудовникам, і банкам якісь спеціальні умови, при яких працювати по житловому будівництву буде вигідно. Програма буде здійснюватися лише при умові загальних низьких кредитних ставок. При кредитних ставках понад 20% не допоможе нічого.

Під які відсотки має даватися іпотека, щоб і банки на цьому заробляли, і людям було під'ємно платити?

- Світовий досвід цивілізованих країн показує, що це іпотечні ставки від 1 до 5 відсотків.

Чи буде таке колись в Україні?

- Це буде тоді, коли облікова ставка складатиме 0,5%, чи 1-2%. Або буде мінусовою, як у багатьох країнах Великої сімки.

Банки зможуть заробляти при такій ставці?

- Банки заробляють тільки на різниці між залученими грошима і тими, які продають через кредити. Але у нас є апетити не лише банків, але й підприємців. І такі, що треба заробляти за рік 30-50%. А в цивілізованих країнах чистий заробіток 7-8% - це вже добре, а 10% - величезний успіх.

Апетити треба зменшити і заробляти не на відсотках, а на об'ємах операцій і різниці. Зараз об'єми операцій невеликі. Але тримають велику маржу заробітку. В результаті - ступор. Не розвивається жодна програма - ні іпотечна, ні кредитування реального сектору. Нічого. Така ж проблема виникне при кредитуванні під так званий ринок землі.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Українцям повернуть кредити на житло

Якщо висока кредитна ставка, то нічого кредитуватися не буде, окрім спекулятивних операцій і споживчого кредитування. Люди просто мусять купувати, наприклад, побутову техніку. Братимуть кредити на холодильники, пральні машини, посудомийки тощо. Хто багатший, то ще на автомобіль. А реальні сектори економіки і довготривалі програми, як житлове будівництво, під такі відсотки - це величезне ярмо. Його ніхто на себе брати не буде.

Хто зараз реально може отримати кредити на житло?

- Щоб отримати по державній програмі, то треба виконати умови. Зокрема подати заявку від сім'ї. Але, як правило, це закінчується розподілом державних програм між "своїми" - чиновниками і їх дітьми. У загальній банківській системі - кредит від 25% річних на 25 років може взяти кожен, хто готовий платити.

Якщо взяти кредит на 25 років під 25% річних - скільки повних вартостей житла доведеться виплатити в підсумку?

- Це збільшення вартості, грубо кажучи, у вісім разів. І це ще при невідомій ситуації з курсом. Бо у 2019 році був довгий період зміцнення гривні. І ще одне питання: чи варто дозволяти довготривале кредитування в іноземних валютах? При наявності своєї грошової одиниці я вважаю, що це неправильно.

Ми не можемо спрогнозувати курсову політику, тому що Нацбанк обрав так званий "плаваючий курс"

А зараз кредитують у яких грошових одиницях?

- Думаю, що і в тих, і в тих. Державні програми, звісно, в гривні. А загальні кредити - немає обмежень.

У гривнях чи валюті краще брати іпотеку?

- Це залежить від того, яка курсова ситуація. Якщо б у нас була впевненість, що курс гривні буде стабільний, тоді можна спокійно брати в гривні. Як наприклад у сусідній Польщі - злотий був що 10 років тому, що зараз - три з лишком злотих за долар.

Ми не можемо спрогнозувати курсову політику, тому що Нацбанк обрав так званий "плаваючий курс". І голосно заявляє чи не щомісяця, що не впливає на курс, його формує ринок.

Питання тоді - навіщо існує Національний банк. Якщо все формує ринок, то регулятор стає непотрібним посередником на ринку.

Щоб іпотека в Україні нормально запрацювала, потрібно міняти критерії для позичальників і політику НБУ щодо кредитних ставок. Таку думку в інтерв'ю інформаційному агентству УНІАН висловив девелопер і власник компанії SAGA Development Андрій Вавриш.

Зараз ви читаєте новину «Коли кредити стануть дешевими - розповідає економіст». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути