четвер, 02 червня 2011 15:14

Клюєв розповів про "велику перемогу" на газових переговорах з Європою

Клюєв розповів про "велику перемогу" на газових переговорах з Європою

Під час візиту першого віце-прем'єра, міністра економічного розвитку і торгівлі України Андрія Клюєва у Брюссель відбулося обговорення питань транзиту газу для країн ЄС, і була досягнута домовленість, що ніяких фінансових санкцій для України за випадкові збої в транспортуванні газу застосовуватися не будуть.

Про це Клюєв заявив на брифінгу.

"Ми обговорювали з єврокомісаром Карелом де Гухтом питання ... що стосується транзиту газу через територію України ... Спочатку виставлені досить жорсткі вимоги з приводу того, щоб ми гарантували, аж до фінансових гарантій, транзит через територію Україну газу. Там навіть пропонувався особливий механізм розгляду. Але нам вдалося домовитися, в першу чергу про те, що жодних фінансових санкцій у разі будь-яких збоїв в постачаннях газу через територію України на країни ЄС не буде. Я вважаю, що це наша велика перемога", - сказав Клюєв.

Він зазначив, що гарантією Україні для країн ЄС може служити той факт, що протягом зими 2010-2011 років в питанні транспортування російського газу до Європи жодних збоїв і скандалів не було.

"Навіть ті переговори, які ми ведемо з Росією за формулою газу, вони ніяк не відіб'ються на транзиті через територію України газу країн Євросоюзу. Тобто фактами і прикладами нам вдалося піти від цього питання", - сказав Клюєв.

Нагадаємо, в 2008 - 2009 роках між Україною та Росією через комерційної суперечки виник газовий конфлікт.У результаті конфлікту з 1 січня припинилася подача газу для України, з 5 січня зменшилася подача для європейських споживачів. З 7 січня транзит російського газу через територію України було припинено повністю. Після досягнення домовленостей про ціни та підписання 19 січня 2009в Москві відповідних контрактів, 20 січня постачання газу для України і транзит до Європи поновилися.

Зараз ви читаєте новину «Клюєв розповів про "велику перемогу" на газових переговорах з Європою». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

5

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути