пʼятниця, 31 липня 2020 15:04

Кіпр стає центром Європейського IT-бізнесу - Карташов

  Виконавчий директор компанії Generation Partners LTD Сергій Карташов
Виконавчий директор компанії Generation Partners LTD Сергій Карташов

Виконавчий директор компанії з управління активами Generation Partners LTD, Сергій Карташов (Sergejs Kartasovs), поділився своєю думкою щодо майбутнього Кіпру, як європейської IT-столиці.

В Generation Partners, розташованій на Кіпрі, відзначають: в останні кілька років на острів стали переселятися все більше і більше компаній з країн колишнього Радянського союзу та Європи. Чому Кіпр став таким привабливим місцем для релокейту бізнесу, зокрема, пов'язаного з інтелектуальною власністю, розповів СЕО компанії Сергій Карташов.

Кіпр як податковий рай і IP-box

На сьогоднішній день Кіпр визнаний однією їх кращих юрисдикцій Європи для реєстрації і ведення бізнесу. Для цього є чимало причин. Це і спрощені правила реєстрації компаній, і проста система звітності перед державою, але найголовніше - це дуже гнучка система оподаткування. На острові функціонує одна з найнижчих в Європейському союзі ставка податку на прибуток - всього 12,5%. Також Кіпр уклав домовленості про уникнення подвійного оподаткування з багатьма країнами. Цікава на острові й система ПДВ. Він становить 19%, але в разі, якщо покупцями товарів є нерезиденти ЄС, компанії звільняються від його сплати. Перерахування дивідендів з Кіпрських рахунків на іноземні також не обкладається податком.

"Однак краще за інших на Кіпрі почуваються компанії зі сфери інформаційних технологій. Кіпр - одна з небагатьох країн, де введений податковий режим "IP box". В його рамках під держмито потрапляє лише частина прибутку від створення або модернізації продуктів інтелектуальної власності. На ділі податок із заробітку в цій сфері часто опускається до 2,5%, а іноді навіть до нуля", - зазначає Карташов.

Як переїхати

Створені умови призвели до того, що в останні років п'ять спостерігається справжній бум релокейтів на Кіпр компаній з інших країн Європи і світу. Податкова і бюрократична системи мають у своєму розпорядженні до переїзду на острів цілих офісів великих компаній. Сергій Карташов розповідає, що такий переїзд в більшості випадків, окупає себе в майбутньому.

"Переїжджати на острів комфортніше, коли бізнес вже сформований або має значний стартовий капітал, оскільки спочатку це досить витратний процес. Наприклад, вартість послуг компаній по реєстрації бізнесу на Кіпрі складе 2000-3000 євро, а якщо ви хочете переїжджати з власним штатом, до цього додається необхідність отримання дозволу на працю іноземних працівників. Для цього на рахунку компанії має бути не менше 171000 євро. З іншого боку, сьогодні на Кіпр можуть переїжджати навіть стартапи, адже для реєстрації компанії необхідно мати в статутному капіталі від 1000 євро", - розповідає Сергій Карташов.

Труднощі переїзду

Варто відзначити, що переїзд на Кіпр має і свої складності. Так, перше з чим стикаються бізнесмени на острові, це серйозні перевірки при відкритті банківського рахунку. На Кіпрі триває активна кампанія проти відмивання грошей та приховування незаконного капіталу в офшорах, тому місцеві банки і чиновники вельми ретельно перевіряють джерела капіталу претендентів на рахунку і їх репутацію.

"З одного боку це не дуже приємна процедура. З іншого, це правильний крок, який створює Кіпру абсолютно нову репутацію", - пояснює Сергій Карташов (Sergejs Kartasovs).

Деоффшоризація

Сьогодні Кіпр дійсно активно позбавляється від репутації країни офшорів. Починаючи з 2004 року, коли країна вступила до ЄС, на острові поступово імплементується законодавство так званої "anti-money laundering", - системи протидії відмиванню грошей та приховування корупційних капіталів.

"Для Кіпру це був дуже складний, але дуже важливий крок. Зламавши хребет старій системі, уряд острова зробив Кіпр привабливим місцем для створення і релокейту великих міжнародних компаній. Сьогодні ця держава через податки отримує величезні вливання у власну економіку та інфраструктуру. В майбутньому цей шлях може зробити Кіпр не "одним з", а найбільшим IT-хабом Європи", - вважає Сергій Карташов.

На даний момент головними конкурентами Кіпру в Європейському регіоні є Ірландія, Естонія, Великобританія і Мальта, які також залучають бізнес гнучкістю оподаткування і прозорими бюрократичними процедурами. У сфері IT від них не відстають і країни з податковим режимом "IP box", такі як Бельгія, Угорщина, Іспанія, Люксембург, Нідерланди і Франція. Однак за сукупністю факторів для ведення бізнесу, на даний момент найбільш сприятливим є Кіпр.

Зараз ви читаєте новину «Кіпр стає центром Європейського IT-бізнесу - Карташов». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути