пʼятниця, 27 березня 2020 12:21

Карантин: як платити відсотки за кредитом, якщо втратили роботу

Карантин: як платити відсотки за кредитом, якщо втратили роботу
Сплатити відсотки за кредитами можна після закінчення карантину. Штрафів на цей період не накладатимуть. Фото: НБУ

На пільговий режим зі сплати відсотків за кредитами претендують громадяни та бізнес, які мають фінансові труднощі через обмеження в країні.

Кредитні канікули можуть отримати українці, які повністю або частково втратили дохід та роботу. Бізнес повинен надати підтвердження фактів тимчасового зниження доходів чи припинення роботи, пояснили в Нацбанку.

Реструктуризації підлягають кредити, які позичальники вчасно обслуговували до 1 березня 2020-го. Банки можуть звільнити від сплати тіла кредиту на час карантину з відповідним подовженням кредиту. Також можуть запропонувати капіталізацію відсоткових платежів.

На час карантину банки продовжують нараховувати відсотки, адже паралельно вони нараховують їх за депозитами. Водночас сплатити відсотки можна після закінчення карантину. Штрафів на цей період не накладатимуть.

Крім того, банк не може підвищувати ставки та погіршувати умови за кредитами. Не може вимагати комісій за проведення реструктуризації.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Соцдопомога, якої не існує, та розіграші: Нацбанк попередив про шахраїв

Банки самостійно можуть пропонувати пільговий період позичальникам. Однак із проханням про кредитні канікули українці можуть звернутися самі. Поясніть ситуацію банку та надішліть заявку на реструктуризацію. Це можна зробити онлайн. Йти у відділення не обов'язково. Згодою на реструктуризацію може бути запис телефонної розмови, заявка на сайті банку, повідомлення в чаті.

"Кредитні канікули – це не прощення боргів. Це відтермінування їх сплати в часі. Ваш кредит – це ваша відповідальність домовитися про пільговий режим", - наголосили в Національному банку.

Національний банк радить українцям за можливості користуватися послугами банків дистанційно. Також переходити на безготівкові розрахунки. Це дасть змогу знизити ризик зараження COVID-19.

Зараз ви читаєте новину «Карантин: як платити відсотки за кредитом, якщо втратили роботу». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути