Ексклюзиви
пʼятниця, 17 квітня 2020 08:21

Карантин вдарив по фермерах. Що буде з цінами на продукти

Карантин вдарив по фермерах. Що буде з цінами на продукти
Українські фермери зазнають збитків через карантин. Фото: brovary.net.ua

Фермери, що виростили ранню городину, зазнають збитків. Через закриті ринки збувати продукцію їм ніде. Перекупники платять мізер. І за ці копійки люди змушені продавати.

Але й це не поверне їм вкладених грошей. Тому літо-осінь можуть бути іншими і за цінами, і за кількістю продуктів на наших ринках, йдеться у сюжеті "Спецкор" на 2+2.

У Києві працює лиш один ринок. Утім його потужностей аж ніяк не вистачає, аби реалізувати усю весняну городину. Товару на ринку багато. Свіжі овочі прибули до столиці з усіх регіонів України. Та попит, попри те що Великдень попереду, мізерний, каже продавчиня Надія.

"Люди, якщо мають гроші, то купують продукти першої необхідності , м'ясо, молоко, хліб. Овочі, звісно, корисно, але в меншій кількості. Ми раді тому, що маємо", - каже Надія.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Ягоди будуть дорогими: назвали причини

Зросли і ціни в перекупників на свіжу городину, попри невеликі обсяги продажів. От кому й справді непереливки, то це тим, хто вирощує цю городину. Поле в понад 60 га Роман Чуприна готував під овочі. Та весна і карантин внесли корективи в плани фермера. Більшу частину тепер засіє зерновими. Бо редиску, яку вже зібрав, сьогодні оптом забирають по 5 грн/кг. Для порівняння, торік віддавав учетверо дорожче.

Інший фермер Олег Каліман своє поле вже засадив капустою. Урожай чекає наприкінці травня. Але що із ним буде – прогнозувати не береться. Оскільки люди зубожіли.

Весна цьогоріч для українського фермера дуже важка. З одного боку мусить віддавати продукцію за безцінь, а з іншого, ще й брак робочої сили. На полях зараз нікому працювати.

Що очікувати фермеру в найближчій перспективі, не беруться прогнозувати навіть фахівці ринку. Не відомо також, як довго триватиме карантин. І як Україна виходитиме з ізоляції.

Агробізнес від кризи постраждає менше, ніж інші галузі. Інвестори будуть намагатися забрати гроші з галузей, які стали неприбутковими. У першу чергу мова йде про виробництво зернових, олійних культур. Щодо вирощування овочів і фруктів, тут інвестицій буде менше. До того ж фермери втрачають через девальвацію гривні. Насіння та засоби захисту для посівної вони змушені купувати у валюті, а це призведе до підвищення цін.

Зараз ви читаєте новину «Карантин вдарив по фермерах. Що буде з цінами на продукти». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути