вівторок, 21 червня 2016 14:47

Канадці цікавляться будівництвом сонячних електростанцій в зоні ЧАЕС - Семерак

Канадці цікавляться будівництвом сонячних електростанцій в зоні ЧАЕС - Семерак

Низку канадських інвесторів зацікавила можливість будівництва сонячних електростанцій та біопаливних заводів на території Чорнобильської зони відчуження.

Про це розповів міністр екології та природних ресурсів Остап Семерак під час канадсько-українського бізнес-форуму, який 20-21 червня відбувається в канадському місті Торонто.

Про це повідомляє офіційний сайт Міністерства екології та природніх ресурсів.

"Канадські інвестори із зацікавленістю розглядають можливість будівництва біопаливних заводів та електростанцій на території чорнобильської зони. Від канадських бізнесменів прозвучало кілька реальних пропозицій, які стосуються можливого будівництва. У першу чергу ми будемо розглядати варіант розвитку альтернативної енергетики у зоні спеціального промислового використання, адже урядом ухвалено рішення на решті території створити заповідник, який виконуватиме буферну функцію перед зоною спеціального промислового використання", - сказав Остап Семерак.

Він також розповів, що на території чорнобильської зони є трансформаторні підстанції, високовольтні лінії електропередач, які є необхідними компонентами і для реалізації проектів із відновлювальної енергетики. За його словами, найбільше представників канадських бізнес-кіл зацікавила сонячна енергетика, оскільки в зоні відчуження є недозавантажені мережі та нижча вартість оренди землі, яка у цьому виді промисловості складає значну частку собівартості.

Водночас Остап Семерак зауважив, що для реалізації подібних проектів потрібне законодавче врегулювання земельних відносин у зоні відчуження.

"Ми очікуємо, що законопроект №4437 для врегулювання даного питання буде повністю ухвалений до кінця роботи нинішньої сесії Верховної Ради. Це дасть змогу врегулювати українське законодавства у питанні виділення землі в зоні ЧАЕС, де є близько 6 тисяч гектарів незадіяних земельних ділянок, частина з яких може використовуватися для розміщення об'єктів електричної генерації, а частина для вирощування енергетичних культур", - сказав він.

Нагадаємо, 20-21 червня в Торонто відбувається Канадсько-український бізнес-форум. Головна його мета – збільшення експорту з України до Канади, залучення канадських інвестицій та проведення переговорів із питань міжнародної торгівлі. Бюджет – 13,6 млн канадських доларів. У форумі бере участь близько 500 делегатів – офіційні особи України та Канади, а також керівники провідних компаній обох держав.

Зараз ви читаєте новину «Канадці цікавляться будівництвом сонячних електростанцій в зоні ЧАЕС - Семерак». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути