У Держслужбі статистики порахували, як змінилися ціни на продукти за травень. Загальне подорожчання цін на харчові продукти у травні порівняно з квітнем становило 1,2%. Найсильніше подорожчання зачепило курячі яйця. За даними Держстату, в середньому по Україні воно становить 16,6%.
На 2-му місці по здорожчанню опинилися фрукти. Вони піднялися в ціні на 15,5%. Також фахівці відзначили зростання цін на продукти переробки зернових культур, рисову крупу, рибу та рибні продукти, а також на овочі. Ціни на ці групи продуктів харчування виросли на 0,8-2,3%.
Однак деякі групи продуктових товарів стали трохи дешевшими. Молоко і молочні продукти, масло, соняшникова олія, цукор, сало, м'ясо та вироби з нього знизилися в ціні на 0,2-1,6%.
Серед споживчих товарів та послуг у травні 2020 року у порівнянні із травнем 2019-го найбільше подорожчали фрукти (на 34,8%), водопостачання (на 25,1%) та каналізація (на 21,4%).
Максимально подешевшали із травня 2019 року по травень 2020-го природний газ (на 53,5%), паливо та мастила (на 28,2%), овочі (на 21,3%).
Урожай яблук та груш 2020 року знизиться приблизно на 30% через заморозки, які фіксували у першій половині травня в основних регіонах України з промисловими насадженнями садів.
Коментарі