Ексклюзиви
четвер, 22 червня 2023 16:43

Як вберегти заощадження від інфляції: економіст пояснив, у що вкластися

Як вберегти заощадження від інфляції: економіст пояснив, у що вкластися
Депозит допоможе вберегти збереження від інфляції. Фото: Pexels

Невеликі кошти краще вкласти у банк під депозит.

За допомогою відсотків вони там будуть частково або повністю захищені від інфляції, сказав український економіст Андрій Новак у коментарі УНН.

Заощадження варто розділити на три рівні групи: у гривнях, доларах і євро або іншій твердій валюті. Відсотки по депозитах у гривні значно більші, ніж у доларах чи євро, іноземна валюта лише захищає від девальвації гривні.

Але є питання до надійності банку, куди ви вкладаєте гроші.

"Враховуючи масові "банкопади" кілька років тому, Новак радить вибирати надійну установу з першої десятки найбільших банків, які працюють в Україні. Перелік можна знайти у відкритих джерелах", – йдеться у повідомленні.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: В Україні стрімко впав попит на купівлю валюти

Гроші можна зберігати й у дорогоцінних металах, перш за все у золоті. Але за допомогою банківського золота ви можете лише зберегти гроші, але не заробити.

Великі збереження вкладають у нерухомість або землю. В Україні через війну ціни на будинки, квартири та землю мінімальні, нижчими вони уже ніколи не будуть. Після закінчення війни на все це почнуть швидко рости ціни. Вигідно придбати 5-6 соток землі.

Нерухомість найкраще купувати через брокерську фірму або агентство з нерухомості з багаторічним стажем, щоб всі угоди юридично правильно оформили.

Найвищою формою заробітку на своїх капіталах є підприємницька діяльність. Зараз час для цього. Після завершення війни на Україну чекає масштабна відбудова, великі вливання коштів. Але тут і ризиків більше: це і ризик успіху, вдалості місця, часу, ризики відносин з найманими працівниками і бізнес-партнерами та інше.

Обмінний курс гривні до долара й інших валют 2023 року буде стабільний. Але за умови, що уряду вдасться залучити в держбюджет $38 млрд для покриття дефіциту, заявив міністр фінансів Сергій Марченко.

Зараз ви читаєте новину «Як вберегти заощадження від інфляції: економіст пояснив, у що вкластися». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути